Χαμηλοί τόνοι από ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την «καθαρή έξοδο»

Χαμηλοί τόνοι από ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την «καθαρή έξοδο»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «δύσκολο δρόμο» που έχει μπροστά της η χώρα και η κοινωνία έως την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και για συνέχιση της εποπτείας των Θεσμών επί της ελληνικής οικονομίας μετά τον Αύγουστο, με κάποια μορφή που δεν είναι ακόμα σαφώς προσδιορισμένη, μίλησε σήμερα από τη Βουλή η κυβερνώσα πλειοψηφία διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντά, τη στιγμή που η αντιπολίτευση αμφισβητεί ευθέως και σε υψηλούς τόνους το κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου».

«Αυτό που ονομάζουμε και είναι καθαρή έξοδος σημαίνει το τέλος αυτής της συγκεκριμένης επιτροπείας με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που είχε, δηλαδή τις διαδικασίες αξιολόγησης για την εκταμίευση δόσεων, προαπαιτούμενων κλπ. Προφανώς η εποπτεία δεν σταματάει ούτε οι δυσκολίες εξαφανίζονται με μιας και θα βαδίσουμε σε έναν ανθόσπαρτο δρόμο.

Προφανώς η εποπτεία αυτή θα είναι ανάλογη με αυτήν που συνέβη και στις άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα. Και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι μέχρι να φτάσουμε εκεί έχουμε ακόμη δύσκολο δρόμο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας.

«Η κυβέρνηση οφείλει να μας περιγράψει ποιες είναι οι παράμετροι της καθαρής εξόδου.Διότι καθαρή έξοδος με περικοπές συντάξεων, με το αφορολόγητο νωρίτερα, με τη διατήρηση ιδίου πλαισίου των υποχρεώσεων και με μόνη διαφορά ότι δεν θα έχουμε να παίρνουμε άλλα χρήματα, δεν νομίζω ότι νοείται καθαρή έξοδος. Δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε έξω από αυτήν την Αίθουσα που μπορεί να προσυπογράψει αυτό το αφήγημα, ίδιοι ως προς τις υποχρεώσεις, απλώς δεν έχουμε να παίρνουμε λεφτά. Αυτό ορίζουμε ως καθαρή έξοδο;», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός της ΝΔ Ν. Δένδιας.

«Φυσικά δεν πρόκειται ούτε για καθαρή ούτε για έξοδο, καθώς η χώρα είναι δεσμευμένη με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου με πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια της τάξης του 3,5%, δηλαδή 6-7 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, που θα βγαίνουν από τις τσέπες των φορολογουμένων.

Είναι δεσμευμένη με επαχθή μέτρα, όπως η περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 και η μείωση του αφορολόγητου από το 2020 με πρωτογενή μέχρι το 2060 κοκ», σχολίασε ο κ. Ι. Κουτσούκος (ΔΗΣΥ).

«Εάν θέλουμε να πούμε ότι βγαίνουμε με καθαρή έξοδο από τον Αύγουστο του 2018, θα πρέπει οπωσδήποτε η Κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα που έχει ψηφίσει η πλειοψηφία της, δηλαδή οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» είπε με τη σειρά του ο κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι) για να προσθέσει μεταξύ άλλων:

«Όπως, επίσης, θα μπορούσατε να πείτε και στο Υπερταμείο να αποχωρήσει από τη χώρα. Οι δανειστές ναι, βγαίνουν από τα μνημόνια, αφού από τον Αύγουστο του 2018 παύουν να υποχρεούνται να μας καταβάλλουν δάνεια χαμηλότοκα με επιτόκιο 1%. Εμείς δεν βγαίνουμε από τα μνημόνια».

Αναφερόμενη στο θέμα η υφυπουργός Οικονοομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, σημείωσε: «Μετά από τρία χρόνια ενός δύσκολου αγώνα βγαίνουμε από τα μνημόνια καθαρά και χωρίς δεσμεύσεις, όπως κάποιοι από εδώ πιθανόν να θέλατε να έχουμε. Δεν καταφέραμε να μην ματώσουμε μέσα απ’ όλη αυτήν τη διαδικασία. Πραγματικά έχουμε κάνει αρκετές υποχωρήσεις. Στο κέντρο της πολιτικής μας είναι ο εργαζόμενος, είναι η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, είναι η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή