Κάνε μασάζ, να δεις καλό

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες μαλάξεων και τα οφέλη τους για τον οργανισμό.

Γνωστές στους περισσότερους ως μασάζ, οι μαλάξεις δεν είναι μια απλή διαδικασία χαλάρωσης, αλλά μια θεραπευτική προσέγγιση η οποία δρα είτε αυτόνομα είτε συμπληρωματικά σε μια συνολική αγωγή πρόληψης ή αποκατάστασης της υγείας.

ΠΩΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Η άσκηση ρυθμικής πίεσης επηρεάζει ό,τι υπάρχει κάτω από το δέρμα. Οι μαλάξεις όχι μόνο χαλαρώνουν τους μυς, αλλά και:

– Το αίμα και η λέμφος κυκλοφορούν έτσι ώστε όλα τα μέρη του σώματος να λαμβάνουν βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως το οξυγόνο, να αποβάλλουν πιο εύκολα τις τοξίνες και να επιτυγχάνεται ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού.

– Τα αισθητήρια όργανα ενεργοποιούνται, ερεθίζονται και στέλνουν σήματα σε όλο τον οργανισμό, δίνοντάς του την εντολή να χαλαρώσει ή να διεγερθεί.

– Eνισχύεται η έκκριση ενδορφίνης, φυσικής αναλγητικής ουσίας του σώματος που δημιουργεί αίσθημα ευφορίας.

OΙ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΜΑΛΑΞΕΙΣ

Λεμφικό μασάζ Με δονήσεις και ειδικές πιέσεις στους λεμφαδένες διεγείρεται η κυκλοφορία του λεμφικού υγρού και το σώμα αποβάλλει τις τοξίνες που εισέρχονται σε αυτό από το εξωτερικό περιβάλλον. Αποτελεί θεραπευτικό εργαλείο για την κάθαρση του οργανισμού, αλλά και εργαλείο αισθητικής για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Ρεφλεξολογία Εφαρμόζεται κυρίως στα πέλματα, με την άσκηση ειδικών τεχνικών πίεσης και μάλαξης. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση και η ενεργοποίηση καναλιών και νευρικών απολήξεων που πηγάζουν από όλο το σώμα και τα εσωτερικά όργανα.

Shiatsu Στα ιαπωνικά σημαίνει πίεση με τα δάχτυλα. Εφαρμόζεται για τη διόρθωση εσωτερικών δυσλειτουργιών, τη διατήρηση της υγείας και τη θεραπεία πονοκεφάλων, πόνων στη μέση, άγχους, ανησυχίας, αϋπνίας, κακής διάθεσης, διαταραχών του πεπτικού συστήματος, οιδήματος των άκρων, αναπνευστικών δυσλειτουργιών και γυναικολογικών διαταραχών.

Κάνε μασάζ, να δεις καλό-1

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Βεντουζοθεραπεία Παραδοσιακή πρακτική που βασίζεται στη δύναμη της αναρρόφησης. Το δέρμα και οι επιφανειακοί μύες «ανασηκώνονται» με τη χρήση γυάλινων, συνήθως, μικρών δοχείων που μοιάζουν με μέτριου μεγέθους στρογγυλά ποτήρια, διεγείροντας τη ροή κυρίως του αίματος και της λέμφου. Στην περιοχή όπου εφαρμόζεται, βελτιώνει την αιμάτωση και την οξυγόνωση των τοπικών ιστών.

Αγιουρβεδικό μασάζ Πανάρχαια ινδική μέθοδος που περιλαμβάνει χρήση ελαίων και βοτάνων. Βελτιώνει ανοσοποιητικό, λεμφικό και κυκλοφορικό, απαλλάσσει από εντάσεις, στρες και μυϊκούς πόνους, ενώ θεωρείται ότι επιβραδύνει το γήρας.

Θεραπευτικό ολιστικό μασάζ Με ειδικές μαλάξεις προκαλείται βαθιά επίδραση, ενεργοποίηση και βελτίωση στο μυϊκό, στο κυκλοφορικό και στο νευρικό σύστημα. Θεωρείται ότι μπορεί να ενεργοποιήσει την ικανότητα αυτοΐασης του οργανισμού.

Σουηδικό μασάζ Πέντε ειδικές κινήσεις συμβάλλουν αποτελεσματικά στη βελτίωση της οστεοαρθρίτιδας και της κακής κυκλοφορίας του αίματος, στη μείωση του πόνου και στην ενεργοποίηση της λέμφου.

Κάνε μασάζ, να δεις καλό-2

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Ταϊλανδέζικο μασάζ Ο θεραπευτής ασκεί πιέσεις και ήπιες διατάσεις στους μεσημβρινούς με ειδικές μαλάξεις, ώστε να βοηθήσει στην απελευθέρωση της μπλοκαρισμένης ενέργειας των εσωτερικών οργάνων.

Μασάζ εγκυμοσύνης Το μασάζ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης στόχο έχει να αμβλύνει τις σωματικές εντάσεις, να ανακουφίσει από κράμπες και πρηξίματα, αλλά και να αυξήσει τη σωματική και την ενεργειακή σύνδεση μεταξύ μητέρας και εμβρύου.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επειδή συχνά συνδυάζουμε το μασάζ με τις διακοπές μας σε κάποιο resort, καλό είναι να έχουμε υπόψη ότι εντός Ελλάδος, βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης, στις λουτροπόλεις και στα κέντρα θαλασσοθεραπείας οι πράξεις αρμοδιότητας φυσικοθεραπευτή πρέπει να εφαρμόζονται από πτυχιούχους φυσικοθεραπευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή