ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

«Επιδημία» προσφυγών στο ΣτΕ για το Ελληνικό

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Δικαιοσύνη

«Βροχή» οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της επένδυσης του Ελληνικού, λίγο πριν λήξει η προθεσμία που ορίζει ο νόμος για να προσβληθεί δικαστικά το προεδρικό διάταγμα που κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο νόμιμο και συνταγματικό, για το σύνολο των όρων της πολυσυζητημένης επένδυσης.

Η τρίτη κατά σειρά προσφυγή κατατέθηκε από 32 κατοίκους όμορων δήμων που ζητούν την ακύρωση της επένδυσης επικαλούμενοι, ότι το διάταγμα αυτό (της 1ης Μαρτίου 2018) είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στη Σύμβαση της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου, όπως είναι αντίθετο και σε άλλες διεθνείς συμβάσεις, αλλά ότι προσκρούει και στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι 32 προσφεύγοντες, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζουν, ότι η έκταση του Ελληνικού στην ουσία ιδιωτικοποιείται και ότι έπρεπε στα αρχικά στάδια να είχε εκπονηθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τέλος, σημειώνουν ότι έπρεπε να είχε τεθεί η «εκποίηση»  της έκτασης σε δημοψήφισμα, ως εθνικό θέμα σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος.

Πριν από λίγες ημέρες άλλοι 507 κάτοικοι μαζί με φορείς προσέφυγαν, ζητώντας και αυτοί την ακύρωση της επένδυσης, ενώ στη συνέχεια προσφυγή άσκησαν οικολογικές οργανώσεις.

Ολες αυτές οι προσφυγές που κατατίθενται καθημερινά αναμένεται να εκδικαστούν προσεχώς, προκειμένου η πολύπαθη επένδυση ουσιαστικά να προχωρήσει.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ