Με ρευστοποιήσεις στις τράπεζες ξεκίνησε ο Μάιος

Με ρευστοποιήσεις στις τράπεζες ξεκίνησε ο Μάιος

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισχυρές ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη σε επιλεγμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και κυρίως του ενεργειακού κλάδου, οδηγώντας έτσι τον Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να κλείσει την πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνα στα οποία αποχαιρέτησε τον Απρίλιο.

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 858,06 μονάδες με -0,02%, ενώ πτώση 2,46% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης, με αρνητικό πρωταγωνιστή τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η οποία σημείωσε «βουτιά» 4,62%.

Η στάση αναμονής του Γενικού Δείκτη αλλά και η ενεργοποίηση των πωλητών στις τραπεζικές μετοχές δεν ήλθε ως έκπληξη στην αγορά, αφού το Χ.Α προέρχεται από το +9,96% του Απριλίου, ο οποίος ήταν και ο καλύτερος σε αποδόσεις μήνας του 2018, ενώ το τραπεζικό ράλι που ξεπέρασε το 30% προσφέρει την ευκαιρία για κατοχύρωση θέσεων πριν έλθουν οι απαντήσεις σε σημαντικά για την αγορά ζητήματα, τόσο σε ό,τι αφορά τις τράπεζες όσο και τις προοπτικές της Ελλάδας .

Με το «καλημέρα», σχεδόν, του Μαΐου, το Σάββατο, τα αποτελέσματα των stress tests θα απαντήσουν όσα ερωτήματα υπάρχουν σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, ενώ η Ελλάδα θα παραμείνει στο ραντάρ των επενδυτών εν όψει της ολοκλήρωσης της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος.

Παράλληλα, τον Μάιο αναμένεται να απαντηθεί και το ερώτημα του «πότε» της επόμενης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, μετά και τη σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί στην αγορά ομολόγων. Η επιστροφή της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κάτω από το 4% το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τη σημαντική αποκλιμάκωση της απόδοσης του 7ετούς, στρώνουν τον δρόμο για μία νέα έκδοση ομολόγου, αν και εφόσον το επιτρέψουν και οι διεθνείς συνθήκες, αφού οι μνήμες του Φεβρουαρίου οπότε το sell-off στη Wall Street έβαλε… τρικλοποδιά στην έκδοση 7ετούς και έστειλε τις αποδόσεις του ώς και 17% υψηλότερα, είναι ακόμα νωπές.

Ενδεικτική, πάντως, του θετικού κλίματος που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή είναι και η σημαντική υπερκάλυψη (2,84 φορές) που σημειώθηκε στη δημοπρασία 6μηνων εντόκων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στην οποία αντλήθηκαν 1,137 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο σημείωσε «βουτιά» στο 0,70% έναντι 1,07% πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή