Με άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα της Apple ήταν καλύτερα των προβλέψεων της αγοράς, οδηγώντας σε άνοδο τον κλάδο τεχνολογίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE Mib οδηγήθηκε στο υψηλό των τελευταίων εννέα ετών, με άνοδο 1,2%, αφού απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν, επίσης, τα υπόλοιπα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Euro 600 να αναρριχάται 0,63%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax παρουσίασε κέρδη της τάξεως του 1,91%, κάτι που αποδόθηκε και στην υποχώρηση του ευρώ στο 1,2114 δολάριο. Η πτώση του ευρώ καθιστά πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές των γερμανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 εμφάνισε άνοδο 0,16% και ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,3%. Με μεγάλη άνοδο έκλεισαν οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών παραγωγής επεξεργαστών, όπως η ST MIcroelectronics, η Infineon, η BE Semiconductor και η ASML. H μετοχή της Apple ενισχύθηκε πάνω από 4,5%.

Προς στιγμήν, η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed)  να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια ενίσχυσε το κλίμα στη Wall Street. Μετά, όμως, ανατράπηκε η θετική πορεία του δείκτη Dow Jones, παρουσιάζοντας απώλειες 0,78% λίγο πριν από το κλείσιμο. «Η ουσία είναι πως δεν βιάζονται να προχωρήσουν ταχύτερα σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Είναι, βέβαια, πολύ πιθανό να το αποφασίσουν τον Ιούνιο», σχολίασε ο Τζον Κάναβαν, στρατηγικός αναλυτής της Stone & McCarthy Associates στη Νέα Υόρκη. Πριν από τη χθεσινή λήξη της διήμερης συνεδρίασης της Fed, η απόδοση των διετών αμερικανικών ομολόγων εκτοξεύθηκε στο υψηλό των τελευταίων εννέα ετών αφού ανακοινώθηκε πως δημιουργήθηκαν 204.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα στον ιδιωτικό κλάδο. Κάτι τέτοιο ενισχύει σενάρια για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο.

Η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη διαμορφώθηκε στα 67,93 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 1,01%, και η τιμή του Brent στο Λονδίνο κινήθηκε στα 73,36 δολάρια, αντίστοιχα. Στις ΗΠΑ, όμως, ανακοινώθηκε τριπλάσια αύξηση των αποθεμάτων από τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα αποθέματα ήταν κατά 6,2 εκατ. βαρέλια υψηλότερα την εβδομάδα που έληξε στις 27 Απριλίου, αντί προβλέψεων για 1,8 εκατ. βαρέλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή