Σκληραίνει τη στάση της η Κίνα ενόψει της συνάντησης με τους Αμερικανούς

Σκληραίνει τη στάση της η Κίνα ενόψει της συνάντησης με τους Αμερικανούς

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορίζουν την αισιοδοξία τους οι Αμερικανοί ενόψει της επίσκεψης στο Πεκίνο, όπου ΗΠΑ-Κίνα θα διαπραγματευθούν για το μέλλον των εμπορικών τους σχέσεων.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος υποβάθμισε τα σενάρια μιας νίκης στις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή. Κινέζος αξιωματούχος στην κρατική τηλεόραση της Κίνας προϊδέασε χθες για την έκβαση της διαπραγμάτευσης: μην περιμένετε η Κίνα να ενδώσει σε όλες σας τις απαιτήσεις.

Ο Λίου Χε, αρχιτέκτονας της κινεζικής οικονομικής πολιτικής και αντιπρόεδρος της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας θα συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, τον ειδικό εκπρόσωπο Εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και τους συμβούλους στον Λευκό Οίκο Λάρι Κούντλοου και Πίτερ Ναβάρο.

Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg ότι η Κίνα δεν θα υποκύψει στις απειλές της Αμερικής, λίγες ώρες πριν από την άφιξη της αποστολής των ανώτατων στελεχών των ΗΠΑ σε θέματα εμπορικής πολιτικής. Ο Κινέζος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί επικαλούμενος το πρωτόκολλο, είπε ότι η Κίνα δεν θα αποδεχθεί κανέναν αμερικανικό όρο όπως το να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ κατά 100 δισ. και να περιορίσει το μεγαλόπνοο σχέδιο εκσυγχρονισμού της κινεζικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας «Made in China 2025». Το ιδιαίτερο πολιτικό σύστημα της Κίνας και η συγκεντρωτική ηγεσία της σημαίνουν ότι η Κίνα θα έχει μεγαλύτερη αντοχή έναντι των ΗΠΑ σε περίπτωση εμπορικού πολέμου, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Υποτίμηση γουάν

Προ της άφιξης των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ, η Κίνα προέβη σε υποτίμηση του νομίσματός της χθες. Η υποτίμηση ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο σύμφωνα με τους διαπραγματευτές σε διεθνείς αγορές συναλλάγματος. «Η κίνηση αυτής της Κίνας σήμερα είναι επιθετική», είπε στο Bloomberg στρατηγικός αναλυτής της συναλλαγματικής αγοράς.

Σε παρόμοια διάθεση με την ηγεσία της Κίνας, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα ενδώσει στις απειλές των ΗΠΑ, ώστε να διασφαλίσει την απαλλαγή της Ε.Ε. από αμερικανικούς δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει παρατείνει προσωρινώς την απαλλαγή της Ε.Ε. από δασμούς μέχρι την 1η Ιουνίου. «Θα ήθελα να επαναλάβω την έκκληση να ισχύσει αυτή η απαλλαγή χωρίς περαιτέρω όρους και προϋποθέσεις και μόνιμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή