Η Federal Reserve διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Η Federal Reserve διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητα διατήρησε χθες τα επιτόκιά της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού θα διατηρηθεί. Δεδομένου ότι ο δείκτης του πληθωρισμού πλησιάζει το 2%, δηλαδή τον επίσημο στόχο της τράπεζας, θα της δώσει και το περιθώριο κινήσεων για να αυξήσει το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο, όπως ακριβώς το έχει σχεδιάσει. Συν τοις άλλοις, οι αξιωματούχοι της Fed δεν έδειξαν να ανησυχούν λόγω της πρόσφατης επιβράδυνσης στον ρυθμό ανάπτυξης και στον ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, επισήμαναν ότι η οικονομική δραστηριότητα αναπτύσσεται με ήπιους ρυθμούς, ενώ στο πεδίο της απασχόλησης παρατηρείται, κατά μέσον όρο, δυναμική αύξηση θέσεων εργασίας τους τελευταίους μήνες.

Τα επιτόκια διατηρήθηκαν ως είχαν στη ζώνη διακύμανσης από 1,50% έως 1,75%, και η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ζερόμ Πάουελ: «Ο πληθωρισμός ενισχύεται και σε βάση δωδεκαμήνου τείνει μεσοπρόθεσμα στον επίσημο στόχο του 2%». Παράλληλα, προσέθεσε ότι «η Fed θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει την πολιτική της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων, εκτιμώντας ότι η ισχυρή οικονομία δεν έχει ακόμα οδηγήσει σε έντονη αναθέρμανση του πληθωρισμού, ο οποίος μπορεί να διατηρηθεί σταθερός σε βάθος χρόνου». Παρά ταύτα, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία έδειξαν αύξηση τιμών σχεδόν στο 2%, ενώ επί σειράν ετών δεν είχαν επιτύχει αυτόν τον στόχο. Το δωδεκάμηνο Απρίλιος 2017 – Μάρτιος 2018, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε 1,9%. Το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2017 – Φεβρουαρίου 2018, ο δείκτης είχε άνοδο 1,6%, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου. Η θετική στάση της Fed ως προς τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ φαίνεται και στο ότι θεωρεί σημαντική τη δυναμική αύξηση των παγίων επενδύσεων των επιχειρήσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή