Απόσυρση «Ρουβίκωνα» από τον πόλεμο κατά της ναρκομαφίας

Απόσυρση «Ρουβίκωνα» από τον πόλεμο κατά της ναρκομαφίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεκάδες άνθρωποι των Εξαρχείων έρχονται και μας λένε τα παράπονά τους. Ληστείες σε μικρομάγαζα, μαχαιρώματα, κλοπές σε τσάντες, μηχανάκια, σπασμένα αυτοκίνητα, σεξιστικές συμπεριφορές, παρενοχλήσεις, εμπόριο ναρκωτικών και μια πλατεία που πλέον δεν μπορείς να κάτσεις, ούτε να κυκλοφορήσεις».

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να αναφέρονται στην επιστολή διαμαρτυρίας που συνέταξαν οι κάτοικοι των Εξαρχείων και είδε χθες το φως της δημοσιότητας, αν δεν ήταν απόσπασμα πρόσφατης ανάρτησης ιδρυτικού μέλους της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» στο Facebook.

Στα μέσα Απριλίου, γνωστός αναρχικός με κείμενο στον προσωπικό του λογαριασμό ανακοίνωσε το τέλος των δράσεων ενάντια στη μαφία των ναρκωτικών, η οποία «πλούτιζε από τον κόσμο του αγώνα». «Ασχοληθήκαμε για χρόνια με προσωπικό κόστος και φτάσαμε στο σημείο να κυκλοφορούμε με αλεξίσφαιρα γιλέκα για να μη σκοτωθούμε από τη μαφία που πουλούσε ναρκωτικά και πλούτιζε από τον κόσμο του αγώνα», έγραψε. Στην ίδια ανάρτηση το μέλος του «Ρουβίκωνα» εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κριτική που δέχθηκαν σχετικά με τις παρεμβάσεις τους από άτομα του αντιεξιουσιαστικού χώρου. «Μπάτσους μάς είπαν, δίωξη ναρκωτικών μάς είπαν, φουκαράδες χρήστες κάνναβης ότι βαράγαμε είπαν κ.ο.κ. Οπότε πήραμε και εμείς την απόφαση να μην ξανασχοληθούμε και να αφήσουμε την περιοχή να αυτοοργανωθεί και να πάρει τον δρόμο της χωρίς τη δική μας ενοχλητική παρουσία. Απολαύστε τα αποτελέσματα λοιπόν…».

Κι όμως, ήταν τα μέλη του «Ρουβίκωνα» που δύο χρόνια νωρίτερα, την άνοιξη του 2016, είχαν συμμετάσχει ως συνδιοργανωτές, τότε, στην ένοπλη διαδήλωση στην πλατεία και τα στενά των Εξαρχείων ενάντια στις μαφίες των ναρκωτικών.

Η κινητοποίηση είχε γίνει ως απάντηση στις επιθέσεις ναρκεμπόρων εις βάρος αναρχικών, και μάλιστα οι συμμετέχοντες στην πορεία είχαν δημοσιοποιήσει βίντεο στο οποίο δέκα κουκουλοφόροι φαίνονταν να κρατούν και να επιδεικνύουν τα όπλα τους. «Την εικόνα του βίντεο κοιτάξτε την καλά γιατί είναι εικόνα από το μέλλον», έγραφε σε ανακοίνωσή του ο «Ρουβίκωνας».

Το βράδυ της Δευτέρας, πάντως, περίπου 60 αναρχικοί πραγματοποίησαν νέα καταδρομική επιχείρηση κατά των ντίλερ που διακινούσαν χασίς στις οδούς Βαλτετσίου, Θεμιστοκλέους, Τσαμαδού και Καλλιδρομίου. «Οπου χρειάστηκε ασκήθηκε σωματική βία γιατί οι περισσότεροι από τους ναρκέμπορους ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια, ο ένας κιόλας τόλμησε να το βγάλει», αναφέρεται σε κείμενο που αναρτήθηκε στο Athens Indymedia.

Συμπλοκή και δολοφονία

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ένας 23χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα σε συμπλοκή μεταξύ νεαρών στην οδό Θεμιστοκλέους. Ο νεαρός έφερε πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι σε διάφορα σημεία του σώματός του. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η συμπλοκή και η δολοφονία να συνδέονται με υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. Ο μεγαλύτερος αδελφός του θύματος, εξάλλου, είχε συλληφθεί στο παρελθόν για κατοχή απαγορευμένων ουσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή