«Κλεισθένης 1»: Επιστροφή στον αποστολέα

«Κλεισθένης 1»: Επιστροφή στον αποστολέα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επιστρέφουν» στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εσωτερικών συγκεκριμένα, τον «Κλεισθένη 1» η ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας) και η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας), όπως ανακοίνωσαν χθες μετά το πέρας των έκτακτων διοικητικών συμβουλίων που πραγματοποίησαν οι δύο Ενώσεις της Αυτοδιοίκησης. Το νομοσχέδιο που θα αφορούσε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, τελικά εστιάζεται αποκλειστικά στην υιοθέτηση της απλής αναλογικής, χωρίς μάλιστα να περιέχει ασφαλιστικές δικλίδες που εξασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα στους δήμους. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γίνεται με κάθε τρόπο προσπάθεια να αυξηθεί η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση και μάλιστα με εξαιρετικά άτσαλο τρόπο. Ενδεικτικά, με τις ρυθμίσεις που προβλέπει, είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου –ο οποίος θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες– να μην προέρχεται από την παράταξη του εκάστοτε δημάρχου.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας χθες στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, «πρόκειται για προσπάθεια παράλυσης της Αυτοδιοίκησης. Ενα νομοσχέδιο που όχι μόνο δεν προωθεί τη δημοκρατία αλλά οδηγεί στον απολυταρχισμό». Οπως, μάλιστα, σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, με τον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο, ο ίδιος θα εξέλεγε 11 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 49 που αποτελούν το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. «Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι ένας δήμος δεν είναι εξωραϊστικός σύλλογος», τόνισε ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Απόστολος Κοιμήσης, μιλώντας στη συνεδρίαση. Ακόμα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει προβληματίσει η εφαρμογή του «Κλεισθένη 1».

Ο δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) στη συνεδρίαση υπεραμύνθηκε του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, ωστόσο ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης, ακόμα και με όλα τα προβλήματα που έχει». Σε ερώτηση της «Κ» ο κ. Μπίρμπας τόνισε ότι εκτιμά πως θα πρέπει να τεθεί ποσοστό πλαφόν για την εκλογή δημοτικών συμβούλων από έναν συνδυασμό, το οποίο να είναι διαφορετικό ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου.

ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο θεωρούν απαράδεκτο εφόσον δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους. Η ΚΕΔΕ με ψήφισμα που εξέδωσε, ζητεί την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με την κυβέρνηση, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον δύο μηνών. Το θέμα τις επόμενες ημέρες θα τεθεί προς συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια, ενώ την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ που έχει οργανωθεί.

Την ίδια στιγμή, η δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή και προβλέπεται να τελειώσει έως τις 14 Μαΐου, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή