Ξεκινάει η «μάχη των μαχών» στις Βρυξέλλες

Ξεκινάει η «μάχη των μαχών» στις Βρυξέλλες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες την πρότασή της για το πώς πρέπει να διατεθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-2027, σφυρίζοντας την έναρξη της μεγαλύτερης διαμάχης που εξελίσσεται κάθε επτά χρόνια ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Αυτή τη φορά, όμως, στις συνήθεις δυσκολίες προστέθηκε και η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε., αφήνοντας μία χρηματοδοτική τρύπα ύψους 10 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι ανάγκες σε άλλους τομείς όπως μετανάστευση, ασφάλεια, έρευνα και καινοτομία είναι πολύ πιο επιτακτικές από ό,τι στο παρελθόν. «Ο νέος προϋπολογισμός είναι μία ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον σαν μία νέα και φιλόδοξη ένωση των “27” με αλληλεγγύη», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Εχουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για το πώς θα κάνουμε περισσότερα με λιγότερα».

Γι’ αυτόν τον λόγο η Επιτροπή πρότεινε περικοπές στα παραδοσιακά της προγράμματα αγροτικών επιδοτήσεων (ΚΑΠ) ύψους 5% (κοντά στα 30 δισ.) και στα κονδύλια για πολιτική συνοχή ύψους 7%. Η Ελλάδα μπορεί να χάσει από τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ, αλλά σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση που θα λάβει από την πολιτική συνοχής αναμένεται σημαντική αύξηση λόγω των συνεπειών της κρίσης στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά και του ότι η χώρα έχει την υψηλότερη ανεργία στην Ε.Ε. Εκτός από τις παραπάνω περικοπές, που αναμένεται να δημιουργήσουν εντάσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη, η Επιτροπή πρότεινε να συνδεθεί η τήρηση του κράτους δικαίου με την προϋπόθεση ότι το δικαστικό σύστημα σε κάθε κράτος-μέλος είναι ανεξάρτητο με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Με αυτόν τον τρόπο, η Επιτροπή θα μπορεί να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα κράτη-μέλη όπως η Πολωνία, όπου τίθενται ερωτήματα για την τήρηση του κράτους δικαίου.

Αντίθετοι όμως με την πρόταση της Επιτροπής έχουν δηλώσει ήδη οι Ολλανδοί, καθώς θεωρούν πως καλούνται να πληρώσουν πολύ μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού. «Μια μικρότερη Ε.Ε. εξαιτίας της εξόδου της Μ. Βρετανίας σημαίνει και μικρότερος προϋπολογισμός» είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε, που είδε πως ο νέος προϋπολογισμός όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται λόγω του πληθωρισμού (1,135 τρισ. ευρώ με σημερινές τιμές, έναντι 1,28 τρισ. ευρώ αν συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός, είναι ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-2027, σε αντίθεση με το 1,09 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020).

Οι τομείς που θα δουν μεγάλη αύξηση στον προϋπολογισμό τους είναι το πρόγραμμα Erasmus+, στο οποίο θα μπορούν πλέον να συμμετάσχουν 10% των Ευρωπαίων φοιτητών αντί για το μέχρι τώρα 4%. «Αυτή είναι η σωστή απάντηση στον λαϊκισμό και στα αντιευρωπαϊκά αισθήματα», ανέφερε ο αρμόδιος επίτροπος για τον προϋπολογισμό, Γκ. Ετινγκερ, καθώς επιτρέπει σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό Ευρωπαίων φοιτητών να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους για ένα εξάμηνο σε ένα άλλο κράτος-μέλος. Μεγάλος επίσης «κερδισμένος» είναι ο τομέας της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων που υπόκειται στον Ελληνα επίτροπο Δημ. Αβραμόπουλο, καθώς οι πόροι του υπερδιπλασιάζονται, μία εξέλιξη που είναι ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν πίεση στα εξωτερικά τους σύνορα. Με την πρόταση της Επιτροπής η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή πρόκειται μέχρι το 2027 να αποκτήσει 10.000 συνοριοφύλακες σε σύγκριση με τους 1.500 που διαθέτει σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή