Νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 100 δισ. δολ. από Apple

Νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 100 δισ. δολ. από Apple

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, το οποίο αποτιμάται στα 100 δισ. δολάρια, προωθεί η Apple, εκμεταλλευόμενη τα υψηλά έσοδά της και τη φορολογική μεταρρύθμιση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές έχουν πλέον κίνητρο να επαναπατρίσουν κέρδη τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης του 2017, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μείωσε τον φορολογικό συντελεστή για τις εταιρείες. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η Apple θα αυξήσει και το μέρισμά της κατά 16%.

Το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους (δηλαδή το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου) εμφάνισε έσοδα 61,1 δισ. δολαρίων, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έφθαναν στα 60,9 δισ. δολάρια. Πέραν της εταιρείας που ίδρυσε ο Στιβ Τζομπς, και άλλες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ θα κάνουν μεγάλες επιστροφές χρημάτων στους μετόχους τους, είτε υπό τη μορφή μερίσματος είτε υπό τη μορφή επαναγοράς μετοχών λόγω του άφθονου ρευστού τους. Αξίζει να αναφέρουμε ορισμένες από αυτές, όπως τη Seagate Technology, της οποίας η μετοχή από τις αρχές του χρόνου έχει απόδοση 45% και τη Humana, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της υγείας, της οποίας η μετοχή έχει απόδοση 19%. Ανάλογη επιστροφή χρημάτων θα κάνει και ο χρηματοπιστωτικός όμιλος XL Group, του οποίου η μετοχή έχει απόδοση 59% από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Οπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Apple, Τιμ Κουκ, η απήχηση των iPhone Χ ήταν πολύ μεγάλη, παρότι οι τιμές τους είναι τσουχτερές (στα περίπου 1.000 δολάρια). Αποτέλεσμα ήταν τα συνολικά εταιρικά έσοδα να ξεπεράσουν τις προβλέψεις. Παράλληλα, κατευνάστηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίοι νωρίτερα είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο υποχώρησης της ζήτησης, εξαιτίας ακριβώς της υψηλής τιμής του iPhone X. Αυτό το γεγονός διαμόρφωσε ένα αρνητικό κλίμα, που επηρέασε την τιμή της μετοχής της Apple τις τελευταίες εβδομάδες. Χθες, όμως, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η μετοχή της ενισχύθηκε 3% κατά τις πρωινές συναλλαγές. Η αύξηση των εσόδων της Apple το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους ήταν 16%, η ταχύτερη τα τελευταία δύο χρόνια. Σε επίπεδο μετοχής, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,73 δολάρια, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 2,64 δολάρια. Σύμφωνα με την Apple, τα έσοδα τρίτου τριμήνου αναμένεται να κυμανθούν από 52,2 έως και 53,5 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις αναλυτών και πάλι.

Σε παγκόσμια κλίμακα πουλήθηκαν 52,2 εκατομμύρια iPhone, παρουσιάζοντας αύξηση 2,9%, εν συγκρίσει με το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Κατά μέσον όρο, πωλούνταν στην τιμή των 728 δολαρίων το ένα. Το μοντέλο iPhoneΧ είναι απλησίαστο για πολλές ομάδες καταναλωτών, λόγω κόστους. Ως εκ τούτου, η εταιρεία προσφέρει μεγάλη επιλογή άλλων μοντέλων για κάθε βαλάντιο. Επιπλέον, επεξεργάζεται σχέδια για ένα iPhone X του οποίου η οθόνη θα καταλαμβάνει όλη την επιφάνεια της συσκευής και θα διαθέτει δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου, όπως και το ακριβό iPhone X. Ο Τιμ Κουκ έδωσε επίσης έμφαση και στη μεγάλη αύξηση εσόδων και από τις άλλες συσκευές της Apple, όπως τα τάμπλετ iPad, οι υπολογιστές iMac, το ρολόι χειρός Apple Watch και τα ακουστικά AirPοds, καθώς και από τις υπηρεσίες της σε εταιρείες και νοικοκυριά (όπως η τηλεόραση με σύνδεση στο Διαδίκτυο, Apple TV) και στις «φορητές συσκευές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή