Αντιδράσεις μετόχων της Unilever για τις υψηλές αποδοχές των στελεχών

Αντιδράσεις μετόχων της Unilever για τις υψηλές αποδοχές των στελεχών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ένα τρίτο των μετόχων της Unilever στο Λονδίνο δεν ενέκρινε τη νέα πολιτική της εταιρείας για τις αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών της. Πιστεύει ότι είναι πολύ υψηλές. Τελικά, το 64,2% των μετόχων άναψε το «πράσινο φως», αλλά η αντίδραση του 35,8% αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον μεγαλύτερο όμιλο καταναλωτικών ειδών στον κόσμο.

Η Columbia Threadneedle Investments, που είναι ένας από τους δέκα μεγαλύτερους μετόχους της Unilever, είχε ισχυριστεί πως η διοίκηση δεν δίνει ικανοποιητικές εξηγήσεις για τη νέα πολιτική αποδοχών. Βρετανικά δημοσιεύματα ισχυρίζονται πως η αντίδραση των επενδυτών οφείλεται σε εκτιμήσεις για αύξηση του μισθού που θα λαμβάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Unilever, Πολ Πόλμαν. Οι αποδοχές του κ. Πόλμαν ξεπέρασαν τα 11 εκατ. στερλίνες πέρυσι με άνοδο 40% από τον προηγούμενο χρόνο.

Επικρατεί, επίσης, δυσφορία για τα σχέδια της Unilever να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της στο Ρότερνταμ, εγκαταλείποντας το Λονδίνο έπειτα από 88 χρόνια. Ολο αυτόν τον καιρό, η Unilever είχε υιοθετήσει ένα σύστημα διπλής διοίκησης. Ο κ. Πόλμαν διευκρίνισε ότι αυτή η απόφαση δεν ελήφθη λόγω Brexit, δηλαδή της απόφασης των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. Σκοπός είναι να αποκτήσει ο όμιλος μεγαλύτερη ευελιξία σε διοικητικά ζητήματα, είχε πει ο ίδιος.

Στο Λονδίνο, η συμβουλευτική εταιρεία Institutional Shareholder Services (ISS) είχε προτείνει από τον Μάρτιο την καταψήφιση της νέας πολιτικής αποδοχών της Unilever, βάσει της οποίας ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα προνόμια των στελεχών ενσωματώνονται στον μισθό. Αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός από την αύξηση του μισθού του κ. Πόλμαν πέρυσι, ο οικονομικός διευθυντής της Unilever φέρεται να έλαβε πάνω από 3 εκατ. στερλίνες, με άνοδο 50% από το 2016, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.

Η Unilever, η οποία παράγει μεταξύ άλλων τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης Dove και τα κρεμώδη τρόφιμα Marmite, ανακοίνωσε πως η νέα πολιτική αποδοχών αφορά 3.000 στελέχη του ομίλου. Στη Unilever απασχολούνται 160.000 άτομα. Οι μέτοχοι της Unilever στην Ολλανδία αναμένεται να ψηφίσουν σχετικά με αυτό το θέμα στη συνεδρίαση που θα γίνει σήμερα στο Ρότερνταμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή