Μειωμένες οι προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη

Μειωμένες οι προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2018 στο 1,9% από το 2,5% που βρισκόταν στην προηγούμενη χειμερινή της πρόβλεψη.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν σήμερα η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στην μικρότερη ανάπτυξη από αυτή που αναμενόταν  για το 2017. Για το 2019 η ανάπτυξη υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 2,3% χαμηλότερη από το 2,5% που ήταν στην προηγούμενη πρόβλεψη. 

Οσον αφορά την ανεργία, αυτή βρέθηκε στο 21,5% το 2017, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 20,1% το 2018 και να φτάσει το 18,4% το 2019. Παρά τα υψηλά νούμερα στην Ελλάδα, η ανεργία στην Ευρωζώνη είναι πλέον στα επίπεδα προ κρίσης, ενώ οι θέσεις εργασίας είναι οι περισσότερες που έχουν υπάρξει την τελευταία εικοσαετία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει τον στόχο του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 και να τον διατηρήσει το 2019.

Οσον αφορά το χρέος/ΑΕΠ το 2017 βρέθηκε στο 178,6% και να μειωθεί περισσότερο το 2018 στο 177,8% και στο 170,3% το 2019 εξαιτίας των υψηλών πλεονασμάτων και της αυξανόμενης ανάπτυξης.

Μοσκοβισί: Εντός τροχιάς για την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 21 Ιουνίου

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ευρωζώνη Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι «βρισκόμαστε εντός τροχιάς για την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 21 Ιουνίου».

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως πρέπει να ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση από τις ελληνικές αρχές, να δουλευτεί περισσότερο η στρατηγική για την ανάπτυξη της κυβέρνησης για την οποία «υπάρχει μία ισχυρή βάση που πάντα μπορεί να βελτιωθεί» και να υπάρξει και μία συμφωνία στα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Όλοι οι πρωταγωνιστές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» είπε ο αρμόδιος Επίτροπος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή