Μεγάλες εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές

Μεγάλες εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την άνοδο του δολαρίου και των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα, οι επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο συντηρητικοί όσον αφορά τις τοποθετήσεις τους. Τον περασμένο μήνα απέσυραν 7,8 δισ. δολάρια από ομόλογα και μετοχές των αναδυόμενων αγορών, κυρίως της Ασίας. Νέα έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, επισημαίνει ότι «οι ξένοι επενδυτές έχουν ρευστοποιήσει πάνω από 5,5 δισ. δολάρια από τις 16 Απριλίου, ξεπερνώντας τις μεγάλες εκροές που σημειώθηκαν την πρώτη φορά που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε το σήμα για την αρχή του τέλους των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, τον Μάιο του 2013». Οι πιέσεις αναμένεται να αυξηθούν σε χώρες που χρηματοδοτούνται με ξένα κεφάλαια. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν η Τουρκία, η Πολωνία και η Αργεντινή, που έχουν συσσωρεύσει πάνω από 900 δισ. δολάρια σε ομολογιακές υποχρεώσεις που λήγουν έως τα τέλη του 2018.

Το IIF, μέλη του οποίου είναι 420 από τις μεγαλύτερες εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, αποδίδει την αποχώρηση των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μαζί με την ενίσχυση του δολαρίου. Τα προηγούμενα χρόνια, οι επενδυτές είχαν συνηθίσει σε έναν περιβάλλον εύκολου δανεισμού με σχεδόν μηδενικά επιτόκια και χαμηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ, όπου λειτουργούν οι ισχυρότερες αγορές κεφαλαίου. Αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις, τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια στράφηκαν στα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών. Πολλά από αυτά τα ομόλογα εκδόθηκαν εκείνη την εποχή σε όρους δολαρίου, επειδή ήταν πολύ χαμηλό το κόστος δανεισμού. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών που έχουν εκδοθεί σε δολάρια φθάνουν τα 3,7 τρισεκατομμύρια. Σήμερα, το ενισχυμένο δολάριο αυξάνει τις υποχρεώσεις αυτών των ομολογιούχων και γεννά φόβους για την πρόκληση αλυσιδωτών αντιδράσεων στις άλλες αγορές, πρωτίστως στα χρηματιστήρια. Οπότε, οι ξένοι επενδυτές αποσύρονται από τις αναδυόμενες αγορές. Αυτή η κίνηση φέρνει στον νου το μεγάλο κύμα των εκροών κεφαλαίων που σημειώθηκε τον Μάιο του 2013. Τότε, η Fed, με επικεφαλής τον Μπεν Μπερνάνκι, είχε υποδείξει ότι θα ξεκινούσε την αναδίπλωση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που είχαν υιοθετηθεί κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009, με στόχο την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Κατά τη διάρκεια του Απριλίου, η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκε από το 2,72% στο 2,95%, ξεπερνώντας ακόμη και το 3% για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια. Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος προσμετρά την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έναντι λοιπών ισχυρών νομισμάτων, ανέβηκε από τις 90,14 μονάδες στις αρχές Απριλίου στις 92,66 μονάδες χθες. Η άνοδος των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα τροφοδοτείται από τις εκτιμήσεις για περισσότερες αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ από τη Fed, όσο ο πληθωρισμός φθάνει τον στόχο του 2%, και επειδή ο Λευκός Οίκος εφαρμόζει χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, με τη μείωση φόρων και την αύξηση των δημόσιων δαπανών.

Οι εκροές από την Ασία, κατά τη διάρκεια του Απριλίου, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις καθαρές εισροές των 77 δισ. δολαρίων που είχαν καταγραφεί σε όλες τις αναδυόμενες αγορές το α΄ τρίμηνο του 2018. Αξίζει, επίσης, να τονιστεί πως οι τοποθετήσεις σε αξιόγραφα από τη Λατινική Αμερική από το εξωτερικό έφθασαν τα 6,8 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα. Το IIF παρατηρεί ότι οι μεγαλύτερες εκροές σημειώθηκαν στην Ινδία και τη Νότιο Κορέα, ενώ η Βραζιλία προσείλκυσε τα περισσότερα ξένα κεφάλαια. Προβλέπει δε ότι θα υπάρξουν διακρίσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, με τους ξένους επενδυτές να αποφεύγουν χώρες με υψηλό ή αυξανόμενο δημόσιο χρέος, δηλαδή με επίφοβη δημοσιονομική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή