Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/05/18)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. ευκαιρία για την Ελλάδα

Στις ευκαιρίες που προσφέρει στην Ελλάδα το σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. την περίοδο 2020-2027 και στην ανάγκη να αξιοποιηθούν κατάλληλα από την Ελλάδα αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη. Η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, «στην αύξηση των κονδυλίων κατά 9 φορές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στον τριπλασιασμό των δαπανών για τη διαχείριση των συνόρων, τη μετανάστευση και το άσυλο, στην αύξηση του ποσού για την ασφάλεια και στη δημιουργία ταμείου άμυνας». Επίσης, επισήμανε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που συνδέονται και με τη διάθεση πόρων συνοχής αλλά και με την ανάγκη να υλοποιήσει έργα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να επωφεληθεί και από τους επιπλέον διαθέσιμους πόρους για την αγροτική ανάπτυξη».

Κλιμακώνεται η πίεση για τα προαπαιτούμενα

«Δεν υπάρχουν προδεσμεύσεις ή αποφάσεις για το χρέος», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ. Οπως εξήγησε ο ίδιος, πρώτα θα τελειώσει το πρόγραμμα και μετά θα δούμε «αν είναι απαραίτητα τα μέτρα για το χρέος». Το «αν είναι απαραίτητα», είναι ένας όρος που επανήλθε στη συζήτηση για το χρέος με το που άρχισε να εμπλέκεται πάλι σε αυτήν ενεργά η Γερμανία. Αξια μνείας είναι και άλλη μία επισήμανση του κ. Κόλμπεργκ: «Το θέμα τώρα είναι να γίνει η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος. Σ’ αυτό υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα να ολοκληρωθούν».

Χρηματοδότηση δήμων για νέους παιδικούς σταθμούς

Εως τα τέλη Ιουνίου μπορούν 69 δήμοι της χώρας να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας. Η συνολική επιχορήγηση για τους δήμους ή τα νομικά τους πρόσωπα που θα ιδρύσουν ένα νέο τμήμα δυναμικότητας 12 βρεφών ή ένα τμήμα δυναμικότητας 25 νηπίων δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσό των 50.000 ευρώ, ενώ για τους δήμους που μπορούν να ιδρύσουν δύο τμήματα δύναται να ανέλθει μέχρι του ποσού των 75.000 ευρώ.

Τρίτη προσφυγή κατά της επένδυσης στο Ελληνικό

«Βροχή» κατατίθενται οι αιτήσεις κατά της επένδυσης του Ελληνικού. Μετά την πρώτη προσφυγή περίπου 500 κατοίκων αλλά και διαφόρων συλλόγων και τη δεύτερη προσφυγή οικολογικών οργανώσεων, χθες κατατέθηκε η τρίτη στο ΣτΕ. Προσφεύγοντες αυτήν τη φορά είναι 32 κάτοικοι γειτονικών δήμων, οι οποίοι ζητούν την ακύρωση της επένδυσης υποστηρίζοντας ότι το Π.Δ. για την έγκριση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης είναι αντισυνταγματικό. Κατά τους προσφεύγοντες, η έκταση του Ελληνικού, ουσιαστικά, ιδιωτικοποιείται και, όπως υποστηρίζουν, η «εκποίησή» της θα έπρεπε να είχε τεθεί σε δημοψήφισμα, ως εθνικό θέμα.

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Ν. Παπαουλάκης

To Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί για το σύννομο της απόλυσης του Νίκου Παπαουλάκη από τη θέση του αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Ο κ. Παπαουλάκης, ο οποίος απετέλεσε αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και του καταλογίστηκε ότι λειτούργησε ως σύμβουλος της βουλευτού της Ν.Δ. Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της απόλυσής του, την οποία εμμέσως χαρακτηρίζει «εκδικητική ενέργεια της κυβέρνησης». Οπως επισημαίνει στην προσφυγή του, η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ κατά πλειοψηφία (6-1) έκρινε ότι δεν έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα. Ωστόσο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς τον παρέπεμψε στο Πειθαρχικό, που με ψήφους 3-2 τού επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης, κρίνοντας ότι είχε παραβιάσει την αρχή της αμεροληψίας. Ο κ. Παπαουλάκης ζητεί την ακύρωση της απόλυσής του, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση ως πολιτικός αντίπαλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή