Τσακαλώτος: Δεν θα ζητήσουμε σε αυτή τη φάση να μην μειωθούν οι συντάξεις

Τσακαλώτος: Δεν θα ζητήσουμε σε αυτή τη φάση να μην μειωθούν οι συντάξεις

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να μην μειωθούν οι συντάξεις από 1/1/2019, όπως προβλέπει η συμφωνία που έχει ψηφιστεί, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Το ακούμε, αλλά δεν είναι η ώρα για αυτή τη συζήτηση» , είπε, στη συνέντευξή του στο Κόκκινο προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι «στοχοπροσηλωμένη στην ολοκλήρωση του προγράμματος».

Στο ίδιο πνεύμα, είπε, «θα δούμε τα επόμενα χρόνια» αν θα ζητηθεί μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Για τις συντάξεις, άλλωστε, έδωσε ένα δίκιο στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι αυτές δεν μπορούν να αναπληρώνουν το κοινωνικό κράτος, το οποίο και πρέπει να ενισχυθεί .

Αν και αναγνώρισε ότι έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές, υποστήριξε ότι οι συντάξεις δεν είναι για να πληρώνει η γιαγιά το σπίτι του παιδιού της και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να ξοδεύουμε όσα οι ανεπτυγμένες χώρες και τίποτα σε κοινωνικές δράσεις.

Σε μια «λίγο πιο αυξημένη» μορφή παρακολούθησης από αυτήν της Πορτογαλίας, παραδέχθηκε για άλλη μια φορά, εξάλλου, χθες ο κ. Τσακαλώτος ότι θα περάσει η Ελλάδα, μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

«Δεν θα πάμε από το Α στο Β», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι οι θεσμοί θα έρχονται 4 φορές τον χρόνο για να παρακολουθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα. 

Επέμεινε ότι αυτό δεν είναι αξιολόγηση, γιατί δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, αλλά στην ερώτηση αν θα μπορούν να κόψουν κάποια μέτρα της κυβέρνησης είπε ότι θα έχουν λόγο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις (π.χ. αν επιχειρηθεί να αρθεί η ανεξαρτησία της ΑΑΔΕ), αλλά «όχι πολύ μεγάλο λόγο» στα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνεται ο περιορισμός του ελλείμματος. «Θα μας λένε κάτι και εμείς θα μπορούμε να πούμε όχι. Θα έχουμε μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια», είπε.

Είπε, μάλιστα, ότι με τα ίδια περίπου λόγια έχει μιλήσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να περιγράψει τα πράγματα όπως είναι , ούτε να καταστροφολογεί , ούτε να ωραιοποιεί και για αυτό «είναι ένας από τους λόγους που κερδίζει».

Για τον κ. Τσίπρα μίλησε και σε άλλο σημείο, λέγοντας ότι είναι «αγαπημένο σπορ» οι λεγόμενες διαφωνίες τους, τις οποίες έχουν διαψεύσει 40 φορές ο καθένας, αν και δέχθηκε ότι προφανώς υπάρχουν και διαφορές.

Σχετικά με την ολοκλήρωση του προγράμματος, είπε ότι ο στόχος είναι να τελειώσουν όλα σε ότι αφορά την αξιολόγηση, το χρέος και τη μορφή μεταμνημονιακής παρακολούθησης στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, με ενδιάμεσο σταθμό το Εurogroup της 24ης Μαΐου για τεχνική συμφωνία στην 4η αξιολόγηση.

Ενώ όμως για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση είπε ότι «έχουμε τις παραμέτρους», για το χρέος σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμα διαπραγμάτευση.

Είπε ότι οι Γερμανοί θέλουν να συνδέεται η ελάφρυνση με όρους , κάτι με το οποίο είναι αντίθετοι όλοι και το ΔΝΤ. Δεν προέβλεψε τι θα γίνει στο τέλος και αν θα μείνει ή αν θα φύγει το ΔΝΤ και είπε ότι η Ελλάδα δεν παίρνει θέση, αν και βεβαίως τάχθηκε υπέρ του να υπάρχει «καθαρός διάδρομος» για το χρέος.

Πιστός στη θέση του «όσο πιο αργά, τόσο καλύτερα» έμεινε ο κ. Τσακαλώτος και στο θέμα των εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή