Το Κονκλάβιο (03/05/18)

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος συναντά το Δημόσιο

Λένε ότι τα καλύτερα αξίζουν σ’ αυτούς που πέρασαν τα χειρότερα με αξιοπρέπεια. Δεν ξέρω πόσο ταιριάζει αυτό στον δημόσιο τομέα, αλλά σημειώνω ότι η συζήτηση που θα έχει σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δημοσίους υπαλλήλους φέρει τον τίτλο «Δημόσιο με αξιοπρέπεια, Δημόσιο για τους πολίτες». Για να προλάβω συνειρμούς που παραπέμπουν σε Γιάνη (θυμάστε το αμίμητο «ο κόσμος θέλει αξιοπρέπεια, όχι δουλειές»;), η «αξιοπρέπεια» του τίτλου παραπέμπει στο αυτονόητο: ότι το Δημόσιο είναι για όλους τους πολίτες και γι’ αυτό πρέπει να είναι και αποτελεσματικό. Πληροφορούμαι, δε, ότι η Γραμματεία Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της Ν.Δ. που έχει αναλάβει τη διοργάνωση έχει λάβει 1.000 συμμετοχές και θα αρχίσει να «κόβει» κόσμο. Εκλαμβάνω το μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής ως ένδειξη ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει τον Κυριάκο περίπου ως τον «εξολοθρευτή», δεν αποδίδει. Ποτέ δεν είναι αργά. Πληροφορούμαι, δε, ότι ο Κυριάκος θα συνομιλήσει με υπαλλήλους που προέρχονται από όλα τα υπουργεία, τις ανεξάρτητες αρχές, αλλά και ΔΕΚΟ. Οχι, δεν θα φορούν κόκκινα γάντια.

Αριστερό φλας

Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη. Αναφέρομαι στο αίτημα της Φώφης Γεννηματά για εκλογές με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να προχωρήσει σε νέα συμφωνία με τους δανειστές. Κοινώς, στο περίφημο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση. Υποψιάζομαι ότι και στο ΚΙΝΑΛ υποψιάζονται ότι ο χρόνος των εκλογών δεν είναι μακριά – σε βάθος εξαμήνου, οπότε κανένας ποτέ δεν έχασε από ένα αίτημα, η υλοποίηση του οποίου ενδέχεται να είναι πολύ κοντά. Μένω στο ΚΙΝΑΛ και στη στάση έναντι της περίφημης διάταξης που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια. Η κυβέρνηση φαίνεται να υπολογίζει στις θετικές ψήφους του Ποταμιού. Το ΚΙΝΑΛ, πάντως, ή, μάλλον η ΔΗΣΥ, θα ζητήσει βελτιώσεις στο επίμαχο άρθρο 8 για να κρίνει την τελική της στάση. Ξεσκονίζει μάλιστα το νομοσχέδιο και ανακάλυψε ότι το… προοδευτικό αυτό νομοθέτημα δίνει προτεραιότητα αναδοχής (στους ετερόφυλους) σε όσους έχουν τελέσει θρησκευτικό έναντι πολιτικού γάμου. Κοινώς, βγαίνουν από αριστερά.

Σαμαράς εξωτερικού

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Αντώνης Σαμαράς για να μετάσχει στη συνεδρίαση του Κέντρου Βίλφρεντ Μάρτενς, του θινκ τανκ του ΕΛΚ. Σημειώνω ότι στην ίδια σύναξη θα μετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο Καρλ Μπιλντ, ο Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι θα δώσουν το «παρών» ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ, ο πρόεδρος της ευρωομάδας Μάνφρεντ Βέμπερ και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και υπεύθυνος για την προεκλογική καμπάνια ενόψει των ευρωεκλογών (έρχεται στην Αθήνα στο τέλος του μήνα για να δει τον Μητσοτάκη) Ντάρα Μέρφι. Οι ευρωεκλογές και κυρίως τα επικοινωνιακά προτάγματα θα είναι από τα βασικά θέματα στην ατζέντα. Αυτό που δεν ανακοινώθηκε και μαθαίνω ότι θα βρίσκεται στην ατζέντα είναι το χάσμα Δυτικοευρωπαίων και Ανατολικοευρωπαίων. Και ο Εμανουέλ Μακρόν, φυσικά.

Αρτον και εκπαίδευση

Ως γνωστόν, η Ε.Ε. είναι η μεγαλύτερη χορηγός βοήθειας προς τον συριακό λαό: 6,2 δισ. ευρώ είναι το συνολικό ποσό δεσμεύσεων για τον συριακό λαό που ανακοίνωσε προ ημερών ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων στη «Δεύτερη Διάσκεψη των Βρυξελλών» για το μέλλον της Συρίας και της περιοχής. Σημειώνω ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης είχε κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση σε συνεννόηση με τη Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Γιοχάνες Χαν. Βέβαια, δεν είναι μόνο οι ανθρωπιστικές ανάγκες. Το λέω επειδή βασικό θέμα συζήτησης ήταν τι γίνεται με την εκπαίδευση σε περιοχές κρίσεων. Σε αυτό ο Κύπριος επίτροπος ανακηρύχθηκε από το Fund που φέρει το όνομα της νομπελίστριας Ειρήνης 2014 Μ. Γιουσαφάι (Malala Fund) πρωτοπόρος. Αναμενόμενο, αφού από την έναρξη της θητείας του μέχρι σήμερα έχει οκταπλασιάσει τα σχετικά κονδύλια της Κομισιόν.

Πράσινα άλογα

Μια κινεζική παροιμία λέει ότι δεν πρέπει κανείς ν’ ανησυχεί γι’ αυτό που διορθώνεται, ούτε γι’ αυτό που δεν διορθώνεται. Τη θυμήθηκα με αφορμή το περίφημο «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» της κυβέρνησης. Kι αυτό διότι υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έλαβε υπ’ όψιν τις παρατηρήσεις των θεσμών και κατέθεσε, όπως μαθαίνω, το επικαιροποιημένο κείμενο (90 ολόκληρες σελίδες). Λέω υποτίθεται ότι ενσωμάτωσε τις παρατηρήσεις, γιατί πληροφορούμαι ότι η ουσία μένει ίδια κι απαράλλαχτη. Για να το θέσω περιγραφικά, μόνο με πράσινα άλογα δεν διατείνεται η κυβέρνηση ότι θα φέρει την ανάπτυξη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή