Επάγγελμα δικαιωματιστής

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή της, το δικαστήριο δέχθηκε την πρότασή του και απήλλαξε τη Σώτη Τριανταφύλλου από την κατηγορία για υποκίνηση «ρατσιστικής βίας». Κατηγορία που της απαγγέλθηκε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του υπερασπιστή αναξιοπαθουσών μειονοτήτων και συναφών επαγγελμάτων κυρίου Παναγιώτη Δημητρά. Το αδίκημά της ήταν ότι, μετά τη μαζική δολοφονία από μουσουλμάνους τρομοκράτες στο Μπατακλάν, είχε γράψει ότι περιμένει από τους μετριοπαθείς ομοθρήσκους τους να τους καταδικάσουν μαζικά. Η εισαγγελέας της έδρας είπε ότι έγραψε αυτό που όλοι λίγο ώς πολύ σκεφτόμαστε. Κάτι έπαιξε και με μια αναφορά σε ρήση του Μάρκο Πόλο που ο μηνυτής της τη θεώρησε λάθος, όμως αυτό είναι φιλολογικό ζήτημα, που μάλλον εμπίπτει στην αρμοδιότητα των μελετητών της παρ’ ημίν γελοιοκρατίας.

Ας υποθέσουμε ότι η απόφαση ήταν καταδικαστική. Αυτό σημαίνει ότι η κ. Τριανταφύλλου θα έπρεπε να ανασκευάσει όσα έγραψε και να δηλώσει δημοσία ότι δεν περιμένει «από τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους να καταδικάσουν μαζικά τη μαζική δολοφονία που διέπραξαν ομόθρησκοί τους». Ή, αν ήθελε να δείξει καλή διαγωγή για να μειωθεί η ποινή της, να γράψει ότι δεν χρειάζεται καν να διαμαρτυρηθούν, διότι η μετριοπάθειά τους συνάγεται από το γεγονός ότι είναι μουσουλμάνοι. Για να αποφευχθούν μάλιστα παρόμοιες παρεκτροπές από τις επιταγές της πολιτικής ορθότητας στο μέλλον, όχι μόνον από την ίδια αλλά και από άλλους ομοιοπαθείς της –μεταξύ αυτών, και ο υπογράφων– θα ήτο χρήσιμον να συνταχθεί κατάλογος λέξεων που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται όταν αναφερόμεθα σε μουσουλμάνους, ρομά, λαθρομετανάστες ή τον Αϊ Ουέι Ουέι. Γιατί όχι ο κατάλογος να μην επεκταθεί και σε είδη της πανίδας, όπως ο κορμοράνος του Ελληνικού, η μεσογειακή φώκια και η καρδερίνα των Πατησίων. Νομίζω ότι μια τριμελής επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Δημητρά αρκεί.

Και αν όλο αυτό σάς φαίνεται παράλογο, μην ανησυχείτε. Δεν φταίτε εσείς. Είναι οι συνέπειες του περίφημου αντιρατσιστικού νόμου, ο οποίος μάλλον λειτουργεί σαν αρχικό κεφάλαιο της «φάμπρικας με τις μηνυτήριες αναφορές», όπως αποκάλεσε το φαινόμενο ο μάρτυρας υπεράσπισης Απόστολος Δοξιάδης. Κάποτε, η φάμπρικα του κ. Δημητρά έκανε εξαγωγές αναφορών στο «Παρατηρητήριο του Ελσίνκι». Ομως το χτύπησε η κρίση και πτώχευσε. Με αποτέλεσμα ο επαγγελματίας δικαιωματιστής να περιορισθεί στην εσωτερική αγορά και να κάνει μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα.

Δεν θα σας μιλήσω για την ελευθερία έκφρασης γνώμης, διότι τη θεωρώ δεδομένη για τον πολιτισμό μας. Απλώς για περισσότερες πληροφορίες σάς παραπέμπω στο έργο του Αριστοφάνη «Σφήκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή