Με Σαββόπουλο και Γαλάνη η συναυλία για τα 180 χρόνια ΕΚΠΑ

Με Σαββόπουλο και Γαλάνη η συναυλία για τα 180 χρόνια ΕΚΠΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με Διονύση Σαββόπουλο, Δήμητρα Γαλάνη και Μανώλη Μητσιά «μπροστάρηδες» της γιορτής, το ΕΚΠΑ έκανε την πανηγυρική λήξη των εκδηλώσεων για τα 180 χρόνια από την ίδρυσή του. 

«180 χρόνια Πανεπιστήμιο – 180 χρόνια τραγούδια», ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης με το ίδρυμα να υποστηρίζει (μάλλον παίζοντας με το "180") ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν 1.800 θεατές.

Με Σαββόπουλο και Γαλάνη η συναυλία για τα 180 χρόνια ΕΚΠΑ-1

Ήταν μια γοητευτική μουσική αναδρομή στην παράλληλη πορεία της πόλης της Αθήνας και του Πανεπιστημίου της, μέσα από 30 εμβληματικά τραγούδια που διατρέχουν τον χρόνο. Τί «άκουσαν» τα Προπύλαια στα χρόνια αυτά; Μέσα από κείμενα εποχής, μουσικές και τραγούδια αποτυπώθηκε το ιστορικό και κοινωνικό κλίμα κάθε περιόδου, από το 1837 (όταν άνοιξε τις πόρτες του το πρώτο Πανεπιστήμιο στην «οικία Κλεάνθους» στην Πλάκα) έως τις μέρες μας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση του Πρύτανη Θάνου Δημόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχεδόν παράλληλη πορεία του νεοσύστατου ελληνικού Κράτους και του πρώτου Δημόσιου Πανεπιστημίου, «μια πορεία εξόχως σημαντική και  καταλυτική για τη συγκρότηση πολλών θεσμών και γενικότερα για τη λειτουργία του Κράτους», σημειώνοντας τη διάθεση και την πίστη του Πανεπιστημίου Αθηνών για συνεχή προσφορά στην πορεία ανασυγκρότησης της χώρας.

Ακολούθησε προβολή σύντομης ταινίας με θέμα την ιστορία και την παρουσία του ΕΚΠΑ σήμερα.

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης ακούστηκαν αγαπημένα τραγούδια των Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοΐζου, Διονύση Σαββόπουλου, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Ηλία Ανδριόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Παύλου Σιδηρόπουλου και Γιάννη Αγγελάκα. Τα τραγούδια αυτά, τοποθετημένα σε μια χρονολογική σειρά, αφηγήθηκαν συμβολικά τη μουσική ιστορία αυτής της περιόδου με επίκεντρο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών και της ελληνικής νεολαίας.

Τραγούδησαν οι (αλφαβητικά) Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Διονύσης Σαββόπουλος, Ηρώ Σαΐα, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Θανάσης Χουλιαράς, με συνοδεία από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Τάσου Συμεωνίδη, και τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Νίκου Μαλλιάρα. Το ταξίδι στο χρόνο ανέλαβε να αφηγηθεί η ηθοποιός Δήμητρα Στογιάννη και ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας.

Η έρευνα του ιστορικού και μουσικού υλικού έγινε από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ Βαγγέλη Καραμανωλάκη (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας/Ιστορικό Αρχείο) και Λάμπρο Λιάβα (Τμήμα Μουσικών Σπουδών). Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έκανε ο  Αχιλλέας Γουάστωρ, τη σκηνική επιμέλεια υπέγραψε η Σοφία Σπυράτου και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Λάμπρος Λιάβας.

Μέγας χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Παράλληλα, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στήριξε σημαντικά τη διοργάνωση της καταληκτήριας εορταστικής συναυλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή