Ισχυρή διόρθωση στο Χ.Α. με νέα «βουτιά» τραπεζών

Ισχυρή διόρθωση στο Χ.Α. με νέα «βουτιά» τραπεζών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία ακόμη φορά το ελληνικό χρηματιστήριο αποδείχθηκε ευάλωτο στο διεθνές κλίμα και παραδόθηκε στις πιέσεις που «χτύπησαν» τις διεθνείς αγορές, με αφορμή τη Wall Street και τους τριγμούς που προκάλεσε η Fed, στέλνοντας το μήνυμα ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει νέα αύξηση των επιτοκίων. Την ίδια στιγμή, αρνητικά λειτούργησε στην εγχώρια αγορά και η εκτίμηση της Κομισιόν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία είναι αρκετά χαμηλότερα από αυτήν που δίνει η ελληνική κυβέρνηση.

Σε αυτό το περιβάλλον και μετά το δυναμικό ράλι του Απριλίου, οπότε οι επενδυτές του Χ.Α. –και ειδικά των ελληνικών τραπεζών– έγραψαν σημαντικά κέρδη, οι πωλητές πήραν και πάλι τα ηνία της αγοράς, προχωρώντας σε ισχυρές ρευστοποιήσεις, υπενθυμίζοντας το γνωστό χρηματιστηριακό ρητό «Πούλα τον Μάιο και βγες από την αγορά». Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,18% στις 839,34 μονάδες, ενώ «βουτιά» της τάξεως του 3,45% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να κλείνει στο -4,11%, τη Eurobnak στο -3,88%, την Εθνική στο -3,21% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,43%. Στα θετικά, ο τζίρος παρά τη μεγάλη διόρθωση δεν διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα, αλλά παραμένει στους υποτονικούς ρυθμούς που μας έχει συνηθίσει, γεγονός που δεν δημιουργεί τόσο μεγάλη ανησυχία. Επίσης, θετικό παραμένει το ότι τα funds που διατηρούν αρνητικές καθαρές θέσεις στις μετοχές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών (short) δεν έχουν προχωρήσει σε αύξηση των θέσεών τους εδώ και περίπου 20 ημέρες, παρά την υποχώρηση από το ράλι στα τέλη του Απριλίου.

Ωστόσο, το γεγονός παραμένει πως το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει για μία ακόμη φορά πως δεν μπορεί να κρατήσει τα κέρδη του, κάτι που είδαμε και μετά το δίμηνο ράλι Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, όπως επίσης και το ράλι που είχε σημειωθεί πέρυσι από τον Απρίλιο και μετά το οποίο βρήκε «τοίχο» το καλοκαίρι οπότε και ξεκίνησε το μεγάλο τραπεζικό sell-off.

Οι αναλυτές έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει πως οι ελληνικές τράπεζες αν και θα περάσουν «αλώβητες» τα stress tests, δεν θα σταματήσουν να αποτελούν πηγή ανησυχιών όσο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει. Γι’ αυτό τηρούν επιφυλακτική στάση για τις τραπεζικές μετοχές, που αποτελούν το κλειδί για το Χρηματιστήριο και καθορίζουν την πορεία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή