Απορρίπτει κάθε καινούργια διαπραγμάτευση η Τεχεράνη

Απορρίπτει κάθε καινούργια διαπραγμάτευση η Τεχεράνη

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματικό κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος εάν ο πρόεδρος Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διαβλέπει ο Αντόνιο Γκουτιέρες. Σε συνέντευξή του στο BBC, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι «δεν πρέπει να ακυρώσουμε τη συμφωνία αν δεν έχουμε μια καλή εναλλακτική», αν και προσέθεσε ότι «κατανοεί τις ανησυχίες» των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία μέχρι τις 12 Μαΐου, αν μέχρι τότε οι Ευρωπαίοι δεν πείσουν το Ιράν να κάνει πρόσθετες υποχωρήσεις.

Με δηλώσεις του μέσω YouTube, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του «δεν πρόκειται να εκχωρήσει την ασφάλειά της, ούτε να επαναδιαπραγματευθεί ή να αλλοιώσει μια συμφωνία που ήδη εφαρμόζει με καλή πίστη». Παραπέμποντας στο παρελθόν του Τραμπ στην αγορά ακινήτων, προσέθεσε: «Οταν αγοράζεις σπίτι και φέρνεις μέσα την οικογένειά σου ή όταν το κατεδαφίζεις για να υψώσεις ουρανοξύστη, δεν μπορείς να έρχεσαι ύστερα από δύο χρόνια και να παζαρέψεις πάλι την τιμή».

Στο μεταξύ, το ισραηλινό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας να κηρύξουν πόλεμο χωρίς την έγκριση ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου σε «ακραίες καταστάσεις». Τέλος, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ότι ο πρόεδρος Τραμπ ενδέχεται «να μην αποχωρήσει πλήρως» από τη συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα, για να δώσει χρόνο σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή