Λιγότερη εργασία χωρίς μείωση μισθών στην «Παπαστράτος»

Λιγότερη εργασία χωρίς μείωση μισθών στην «Παπαστράτος»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώνει τις ώρες απασχόλησης στο προσωπικό της η «Παπαστράτος» από τα μέσα Μαΐου. Η μείωση αυτή κατά περίπου 7% αντιστοιχεί σε περίπου 18 επιπλέον ημέρες ξεκούρασης ετησίως. Το πιο σημαντικό είναι ότι η μείωση αυτή των ωρών απασχόλησης συντελείται χωρίς μείωση του μισθού των εργαζομένων. Μάλιστα οι νέες ρυθμίσεις έχουν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων και έχουν ενσωματωθεί στη νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) που υπεγράφη πρόσφατα.

Η κίνηση δικαίως χαρακτηρίστηκε από τη διοίκηση της εταιρείας «πρωτόγνωρη». Μάλιστα, έρχεται λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της νέας επένδυσης της «Παπαστράτος» στην Ελλάδα. Πρόκειται για την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ που αφορά τη μετατροπή του εργοστασίου παραγωγής τσιγάρων που βρίσκεται στον Ασπρόπυργο Αττικής σε αποκλειστική μονάδα παραγωγής ράβδων θερμαινόμενου καπνού, για το σύστημα «IQOS». Ετσι, η εταιρεία ουσιαστικά εγκαινιάζει τη νέα μονάδα της, με ένα νέο και πρωτοποριακό μοντέλο λειτουργίας. Το μοντέλο αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, διασφαλίζει την 24ωρη και 7ήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής, με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά κατά περίπου 7%.

Πιο συγκεκριμένα, όπου απαιτείται 24ωρη λειτουργία σε 7ήμερη βάση εισάγεται ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με τέσσερις μέρες 8ωρης εργασίας, ακολουθούμενο από δύο ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο, σύμφωνα με την εταιρεία, εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης τον χρόνο. «Μέσα από το νέο μοντέλο η “Παπαστράτος” μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της επιχείρησης.

Επίσης ο γενικός διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού της «Παπαστράτος», Γιώργος Παρτσακουλάκης, χαρακτήρισε τη νέα απόφαση «μια μεγάλη αλλαγή που έρχεται στο ξεκίνημα της νέας εποχής της “Παπαστράτος”. Μειώνουμε τις ώρες εργασίας, χωρίς να μειώνουμε τους μισθούς», προσέθεσε. Υπογράμμισε ακόμη ότι η ανεργία και η οικονομική κρίση δεν αποτελούν ευκαιριακή συγκυρία για την εταιρεία. «Αντιθέτως», κατέληξε ο κ. Παρτσακουλάκης, «μας φέρνουν μπροστά στην ευθύνη να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση των εργαζομένων, να κάνουμε τις συνθήκες που εργάζονται ακόμη πιο ευνοϊκές και να συνεχίζουμε να δημιουργούμε βιώσιμες και ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή