«Εγδυναν» νοσοκομεία από ακριβά φάρμακα

«Εγδυναν» νοσοκομεία από ακριβά φάρμακα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάτη εκατομμυρίων με παράνομες εξαγωγές αντικαρκινικών φαρμάκων έφερε στο φως πολυετής έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, κλιμάκια της υπηρεσίας είχαν προχωρήσει στη σύλληψη 18 υπόπτων, μεταξύ των οποίων και τα τέσσερα φερόμενα ως αρχηγικά μέλη του κυκλώματος. Στους κατηγορουμένους συγκαταλέγονται γιατροί, νοσηλευτές, ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών όπως και υπάλληλοι μεταφορικών εταιρειών.

Η επιχείρηση της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας ξεκίνησε νωρίς, χθες, το πρωί με την προσαγωγή δύο νοσηλευτριών του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, που εργάζονται η πρώτη στο ογκολογικό τμήμα και η δεύτερη στο τμήμα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων. Παρόμοια έρευνα πραγματοποιήθηκε και σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι υπεξαιρούσαν ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα από νοσοκομεία της χώρας, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσαν σε τριπλάσια τιμή στη Γερμανία και άλλες χώρες του εξωτερικού. Κεντρικό ρόλο στην απάτη φέρεται να διαδραματίζει αλλοδαπός, ιδιοκτήτης εταιρείας που εμφανίζεται να εμπορεύεται σε Ελλάδα και εξωτερικό φαρμακευτικά σκευάσματα για τη θεραπεία του καρκίνου.

Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται κατά πληροφορίες στη Βουλγαρία και από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας έχουν προκύψει ενδείξεις εικονικότητας των συναλλαγών της. Πραγματοποιούσε δηλαδή εικονικές εισαγωγές φαρμάκων προκειμένου να δικαιολογεί στη συνέχεια την εξαγωγή των κλεμμένων σκευασμάτων στο εξωτερικό. Υπάρχουν, μάλιστα, υπόνοιες ότι η εταιρεία έχει διακόψει τη λειτουργία της ήδη από το 2012 και επομένως λειτουργούσε μόνο ως «σφραγίδα». Τα αντικαρκινικά φάρμακα κατέληγαν στο εξωτερικό και κυρίως σε φαρμακαποθήκη έξω από το Βερολίνο.

Για την υπεξαίρεση των φαρμάκων από τα νοσοκομεία απαιτούνταν η συμμετοχή στην απάτη γιατρών και νοσηλευτών. Συνέτασσαν πλαστές συνταγές και εμφάνιζαν κατανάλωση αντικαρκινικών φαρμάκων μεγαλύτερη της πραγματικής. Στη συνέχεια, υπεξαιρούσαν τα πλεονάζοντα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία παρέδιδαν στα μέλη του κυκλώματος για εξαγωγή και πώλησή τους στη «μαύρη αγορά». Σημαντικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος κατηγορούνται ότι είχαν επιπλέον στελέχη μεταφορικών εταιρειών, που αναλάμβαναν τη μεταφορά και διανομή των λαθραίων φαρμάκων στο εξωτερικό. Πηγή της «Κ» ανέφερε ότι η σχετική έρευνα είχε ξεκινήσει πριν από τουλάχιστον 1,5 χρόνο, καθώς και ότι για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης απαιτήθηκε η συνδρομή των διωκτικών αρχών της Γερμανίας, αλλά και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση αναμένεται να γίνουν γνωστές σε συνέντευξη Τύπου, αύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή