Η Xiaomi μπαίνει στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

Η Xiaomi μπαίνει στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αναλυτές και επενδυτές αναμένεται η αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) των μετοχών της εταιρείας κινητών τηλεφώνων Χiaomi στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε ως νεοφυής πριν από οκτώ χρόνια στην Κίνα, σήμερα εκτιμάται ότι θα μπορέσει να αντλήσει από τη διάθεση των τίτλων της έως και 10 δισ. δολάρια.

Η δημόσια διάθεση μετοχών της κινεζικής εταιρείας θα είναι διεθνώς η μεγαλύτερη τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπειτα από τη δημόσια διάθεση μετοχών της Alibaba. Tο 2014, η εταιρεία διαδικτυακού εμπορίου εισήχθη στη Νέα Υόρκη, συγκεντρώνοντας 25 δισ. δολάρια.

Οσον αφορά τη χρηματιστηριακή αξία της Xiaomi, της οποίας τα κινητά τηλέφωνα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ευρώπη, αναμένεται ότι θα φθάσει τα 80-100 δισ. δολάρια με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Αυτό ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ορισμένοι θεωρούν ότι η χρηματιστηριακή αξία της δεν θα ξεπεράσει τα 75 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εισαγωγή της Χiaomi ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Η εταιρεία ενδιαφέρεται να διαθέσει έως και το 15% του μετοχικού της κεφαλαίου. Εχοντας υπ’ όψιν αυτά τα στοιχεία, οι επενδυτές παίρνουν μια γεύση για την κατάσταση της οικονομικής υγείας της εταιρείας ενόψει της αρχικής δημόσιας εγγραφής της. Η Xiaomi, συγκεκριμένα, φαίνεται να είναι ανθεκτική και να διατηρεί τον ρυθμό πωλήσεών της, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων δείχνει σημάδια κόπωσης. Ενας παράγοντας που λειτουργεί υπέρ της Xiaomi είναι ότι επεκτάθηκε πέραν της Κίνας, στην Ινδία και στην Ευρώπη.

Το προηγούμενο έτος είχε έσοδα ύψους 114,62 δισ. γουάν (18 δισ. δολαρίων) παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 67,5%, εν συγκρίσει με το 2016. Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας ενισχύθηκαν σημαντικά στα 12,22 δισ. γουάν έναντι των 3,79 δισ. γουάν το 2016.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Xiaomi παρέχει πληθώρα διαδικτυακών υπηρεσιών, ενώ παράλληλα κατασκευάζει ευρεία γκάμα προϊόντων, από ηλεκτρονικές συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο μέχρι σκούτερ, κατσαρόλες και ιονιστές. Στον κλάδο των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, η εταιρεία άρχισε τη δραστηριότητά της κατασκευάζοντας φθηνές συσκευές. Μερικοί τότε την είχαν επικρίνει επειδή τα έξυπνα κινητά της μιμούνταν τα κινητά της Apple. Εκτοτε, η δημοφιλία τους στην Κίνα έχει αυξηθεί πάρα πολύ – όσοι τα αγοράζουν και θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά αποκαλούνται « (Xiao)mi fans».

Οι αναλυτές διερωτώνται αν θα υπάρξει ανάλογη τάση και από τους καταναλωτές σε άλλες χώρες. «H Xiaomi έχει φτιάξει την εικόνα μιας ιντερνετικής εταιρείας και η αποτίμησή της στο χρηματιστήριο σε αυτό το στοιχείο θα βασιστεί», παρατηρεί ο Μο Ζια της Canalys. «Αλλιώς, ως εταιρεία που απλώς κατασκευάζει έξυπνα κινητά τηλέφωνα δεν μπορεί να περιμένει πολλά». Βέβαια, τα κινητά της ολοένα και περισσότερο ανταγωνίζονται αυτά της Samsung και της Apple. Τα περιθώρια μεικτών κερδών της το προηγούμενο έτος ενισχύθηκαν στο 60% λόγω των διαδικτυακών υπηρεσιών της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή