Οργή Ουγγαρίας κατά του προϋπολογισμού Ε.Ε.

Οργή Ουγγαρίας κατά του προϋπολογισμού Ε.Ε.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Οργισμένα απάντησε χθες η Ουγγαρία στην πρόταση της Κομισιόν για περικοπές των αναπτυξιακών κονδυλίων σε χώρες που υπονομεύουν το κράτος δικαίου, διακηρύσσοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς. Η πρόταση της Επιτροπής που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού 2021-2027 θέτει στο στόχαστρο κυρίως την Πολωνία και την Ουγγαρία, που είναι και από τις χώρες οι οποίες λαμβάνουν από τους υψηλότερους κοινοτικούς πόρους στην Ε.Ε. Αν και η επιτροπή δεν διευκρίνισε το ακριβές ποσό των κονδυλίων που διακυβεύονται, το βέβαιο είναι ότι το κόστος για τις δύο χώρες θα είναι μεγάλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κοινοτικοί πόροι προσέλκυσαν σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε ανάπτυξη της τάξης του 4% το 2017, το υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία τρία χρόνια. «Υπάρχουν συνθήκες που εφαρμόζονται στην Ε.Ε. και οι οποίες ορίζουν σαφώς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε.», σχολίασε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Πέτερ Σιζάρτο. «Δεν συμφωνούμε με οιαδήποτε πρόταση θα μπορούσε να παράσχει το έναυσμα για εκβιασμό σχετικά με την καταβολή κοινοτικών πόρων, που προορίζονται για συγκεκριμένες χώρες με βάση τις συνθήκες», προσέθεσε. Η Κομισιόν κατηγορεί την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία των ουγγρικών δικαστηρίων και περιορίζει την ελευθεροτυπία. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Γραφείο κατά της Διαφθοράς ερευνά έργα που πραγματοποιήθηκαν από εταιρεία η οποία κάποτε ανήκε στον γαμπρό του Ορμπαν.

Στο μεταξύ, το κυβερνών κόμμα Φιντές θέλει να τροποποιήσει το σύνταγμα ώστε να διασφαλίσει πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να υποχρεώσει τη χώρα να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα επανεγκατάστασης μεταναστών. Η Ουγγαρία και οι άλλες χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ αντιδρούν έντονα στις προσπάθειες της Ε.Ε. να πείσουν τα μέλη της Ενωσης να μοιραστούν το βάρος της φιλοξενίας των –ως επί το πλείστον μουσουλμάνων– προσφύγων, με το επιχείρημα ότι οι κοινωνίες αυτές είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα χριστιανικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή