Νίκος Αλιβιζάτος: «Τα κόμματα δεν θέλουν Ανεξάρτητες Αρχές»

Νίκος Αλιβιζάτος: «Τα κόμματα δεν θέλουν Ανεξάρτητες Αρχές»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν υπάρχει μια λέξη που χαρακτηρίζει τις Ανεξάρτητες Αρχές (Α.Α.) στη χώρα μας είναι η λέξη «δυσπιστία». Τη «δυσπιστία» που τρέφει το πολιτικό σύστημα απέναντι στον θεσμό που τώρα κλείνει περίπου 30 χρόνια ζωής στην Ελλάδα. Στην πράξη, όπως ανέφερε χθες σε συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων των Α.Α. ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, το πολιτικό σύστημα «εξ ορισμού υπονομεύει τον θεσμό των Α.Α.».

Τα κρούσματα είναι πολλά. Ο βασικός μέτοχος, η παράκαμψη του ΕΣΡ για την αδειοδότηση των καναλιών το 2015 και η συνταγματική κατοχύρωση των Α.Α., είναι μερικά από αυτά. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο κ. Αλιβιζάτος είπε ότι αποτέλεσε την πιο σημαντική προσπάθεια χειραγώγησης των Α.Α. «Σε ποια άλλη χώρα οι Α.Α. μπήκαν στο Σύνταγμα;» αναρωτήθηκε, για να δώσει την απάντηση ότι στόχος ήταν η χειραγώγηση παρά η ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους.

Τελευταίο κρούσμα υπονόμευσης των Α.Α. από την πλευρά του πολιτικού συστήματος, είναι η πρόσφατη (προ μηνός) αποπομπή μέλους Α.Α. «Είχαμε αποπομπή, παρακαλώ, με καθαίρεση μέλους Α.Α., επειδή παρέστη σε συνεδρίαση πολιτικού κόμματος», είπε ο κ. Αλιβιζάτος. Η κατηγορία της «πολιτικής αμεροληψίας», η οποία βάρυνε πρώην αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αντιμετωπίσθηκε με τη μεγίστη των ποινών, την οριστική απόλυση. Μάλιστα, αμέσως μετά τη λήψη της απόφασης, η κυβέρνηση έφερε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία η ποινή της απόλυσης καταργείται και επιβάλλεται μέχρι τρίμηνη παύση καθηκόντων. Αυτό έγινε με την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (επιστολή Ετιγκερ), η οποία θεωρεί ότι η οριστική παύση μέλους Α.Α. αντιτίθεται στην αρχή της ανεξαρτησίας των Αρχών.

Ο κ. Αλιβιζάτος πρότεινε επίσης, η επιλογή των μελών των Α.Α. να γίνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με βάση έναν κατάλογο που θα δίνει η Βουλή. «Γιατί να μη δώσουμε στον ΠτΔ κάποιες αρμοδιότητες εξισορροπητικές», είπε και πρότεινε ακόμη, με κίνδυνο να βρεθεί εντελώς εκτός «πολιτικού κλίματος», τα υπόλοιπα μέλη των Α.Α. να ορίζονται από τον ίδιο τον Πρόεδρο. Τέλος, σύμφωνα με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, θα πρέπει οι Α.Α. να αποκτήσουν ένα πλαίσιο εύρυθμης λειτουργίας, γιατί σε άλλη περίπτωση, η αρμοδιότητά τους θα περάσει εκτός Ελλάδος. «Η πιο ισχυρή Α.Α. σήμερα, για την οποία δεν μιλάει κανείς, είναι η ΤτΕ, η οποία όμως αντλεί εξουσία από τις Βρυξέλλες», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή