Η Αγκυρα θέλει «νέο τρόπο» στο Κυπριακό

Η Αγκυρα θέλει «νέο τρόπο» στο Κυπριακό

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία πιστεύει ότι «θα πρέπει να δοκιμαστεί ένας νέος τρόπος» επίλυσης του κυπριακού ζητήματος, είπε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος Χαμί Ακσόι, αναφερόμενος στην προοπτική πιθανής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο κ. Ακσόι δεν προχώρησε σε διευκρινίσεις περί του ποιος θα μπορούσε να είναι ο «νέος τρόπος» συζητήσεων, ωστόσο, ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή λύση της επανένωσης ίσως δεν μπορεί να επιτευχθεί με βάση την τρέχουσα «συμπεριφορά» των Ελληνοκυπρίων. Ο κ. Ακσόι περιέγραψε τις έως τώρα διαπραγματεύσεις ως «μια διαδικασία που συνεχίζεται για 50 χρόνια. Ωστόσο, έχει γίνει ένας φαύλος κύκλος και κανένα αποτέλεσμα δεν έχει επιτευχθεί».

Ο Ακιντζί

Πρακτικά, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κινήθηκε στη γραμμή που είχε χαράξει λίγο νωρίτερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά για επίκληση ανύπαρκτων εγγράφων, εν προκειμένω εκείνο με ημερομηνία 4 Ιουλίου 2017 στο οποίο περιγράφεται το πλαίσιο του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου σχολίασε τις δηλώσεις Ακιντζί, λέγοντας ότι το πλαίσιο Γκουτιέρες είναι ένα και σε αυτό δεν χωρούν διαφορετικές ερμηνείες. «Η επιδίωξη του προέδρου της Δημοκρατίας ήταν από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Επανέναρξη από εκεί που είχαμε μείνει στο Κραν-Μοντανά, με δεδομένο βεβαίως το πλαίσιο Γκουτιέρες», είπε ο κ. Προδρόμου, επισημαίνοντας πως ακόμα και αυτή τη στιγμή «ο σκοπός δεν είναι η διαπραγμάτευση για χάρη της διαπραγμάτευσης αλλά είναι η επίλυση του Κυπριακού, ο τερματισμός της κατοχής, η επανένωση της πατρίδας μας με ομοσπονδία και η Κύπρος να είναι απαλλαγμένη από τον έλεγχο ξένων κρατών, δηλαδή η κατάργηση των εγγυήσεων».

Σε επίπεδο ΟΗΕ, το επόμενο βήμα είναι η επιλογή του νέου ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. για το ζήτημα, στη θέση του Νορβηγού Εσπεν Μπαρθ Εϊντε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή