Επιβραδύνθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη

Επιβραδύνθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναπάντεχη επιβράδυνση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 1,2% τον Απρίλιο αποτελεί ένα ακόμα σημάδι σχετικά με την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη στην αρχή του 2018 και, παράλληλα, θα μπορούσε να περιπλέξει την προσπάθεια της ΕΚΤ να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους. Ωστόσο, ο Πέτερ Πρατ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε χθες ότι η κεντρική τράπεζα έχει επιτύχει «ουσιαστική» πρόοδο στην προσπάθειά της να ενισχύσει τον πληθωρισμό στο 2%.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 1,2% τον Απρίλιο από το 1,3% τον Μάρτιο αιφνιδίασε τους οικονομικούς αναλυτές, που προέβλεπαν πως οι τιμές καταναλωτή θα έμεναν αμετάβλητες. Ανησυχητική είναι η μεγάλη υποχώρηση του λεγόμενου «δομικού πληθωρισμού» (δεν υπολογίζεται η επίπτωση των ευμετάβλητων τιμών ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού) στο 0,7% από 1% τον Μάρτιο. Την Τετάρτη, η Eurostat είχε ανακοινώσει ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017, οπότε είχε διαμορφωθεί στο 0,7%, ενισχύοντας τους φόβους ότι η ανάπτυξη έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2017. Ωστόσο, ο Πρατ υποβάθμισε τη σημασία των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό, λέγοντας πως η επιβράδυνση της οικονομίας σημειώνεται νωρίτερα από το αναμενόμενο και πως ορισμένοι παράγοντες που συγκρατούν την ανάπτυξη ίσως συνεχίσουν να είναι ενεργοί και το επόμενο διάστημα. Προσέθεσε πως η επιβράδυνση ίσως να οφείλεται σε παροδικούς παράγοντες και πως η ανάπτυξη παραμένει στιβαρή, ενώ δεν υπάρχουν πολλά σημάδια που να δείχνουν πως αποτελεί βαρίδι για την οικονομία η ενίσχυση του ευρώ το 2017.

«Δεν μπορούμε να πούμε πως ολοκληρώθηκε η αποστολή στο μέτωπο του πληθωρισμού, ωστόσο έχουμε κάνει πολλά βήματα στο μονοπάτι προς τη βιώσιμη προσαρμογή στον πληθωρισμό», δηλαδή προς τον στόχο της ΕΚΤ για διατήρηση του πληθωρισμού ≤κάτω, αλλά κοντά στο 2%». «Η ΕΚΤ θα θελήσει να δει τι θα γίνει τους επόμενους μήνες, ώστε να εκτιμήσει σε ποιο βαθμό είναι προσωρινή η έντονη υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού», δήλωσε στο Bloomberg η Αλιν Σουίλινγκ, οικονομολόγος της ABN Amro. «Αν παραμείνει σε αυτό το χαμηλό επίπεδο, θα μπορούσαν (οι κεντρικοί τραπεζίτες) να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τις αγορές (περιουσιακών στοιχείων) ή να επιμηκύνουν την περίοδο κατά την οποία θα μειώνουν σταδιακά τις αγορές», προσέθεσε.

Η είδηση για την υποχώρηση του πληθωρισμού οδήγησε αρχικά σε νέα πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 0,3%, ενώ στη συνέχεια το κοινό νόμισμα ανέκαμψε, με την ισοτιμία να παραμένει σαφώς κάτω από το 1,20. Το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά περίπου 3% τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας και του πληθωρισμού έχει οδηγήσει τους επενδυτές στο συμπέρασμα ότι η ΕΚΤ δεν θα σκληρύνει τη νομισματική της πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή