Ευρωζώνη: Χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία, εκτιμά η ΕΚΤ

Ευρωζώνη: Χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία, εκτιμά η ΕΚΤ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν αφήσει να περάσουν ανεκμετάλλευτα πολλά από τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την οικονομική εμβάθυνση της Ευρωζώνης, επισήμανε χθες η ΕΚΤ, αναφερόμενη τόσο στην κεφαλαιακή ένωση όσο και στην ανολοκλήρωτη, ακόμη, τραπεζική ένωση. «Είναι κρίμα να έχεις κάνει το τεράστιο βήμα, να υιοθετήσεις κοινό νόμισμα και να εξακολουθείς να απαρνιέσαι τα οφέλη που θα μπορούσες να αποκομίσεις από τη δημιουργία μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης και μιας ένωσης αγορών κεφαλαίων», επισημαίνει ο Βίτορ Κονστάνσιο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες κατηγορούν τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ότι ορθώνουν εμπόδια που αποτρέπουν τις τράπεζες από το να αυξήσουν τις διασυνοριακές τους δραστηριότητες και επενδύσεις. Η διασυνοριακή διατραπεζική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι σχετικά υποτονική, το ύψος μετοχών ή ομολόγων από άλλες χώρες που κατέχουν οι τράπεζες δεν αυξάνεται και η ενοποίηση λιανικής τραπεζικής είναι περιορισμένη, λέει η ΕΚΤ. «Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί πρόσφατα στον περιορισμό των κινδύνων θα έπρεπε να ακολουθηθεί από βήματα που οδηγούν στο μοίρασμα του ρίσκου μέσω της δημιουργίας ενός αξιόπιστου ταμείου διάσωσης για το Κοινό Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) και της σύστασης ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ασφάλισης καταθέσεων», αναφέρει η ΕΚΤ.

Η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο του 2012 και οι δύο πρώτοι βραχίονες, η κοινή εποπτεία των τραπεζών από την ΕΚΤ και η δημιουργία μηχανισμού εκκαθάρισης τραπεζών, δημιουργήθηκαν το 2014. Ωστόσο, ο τρίτος βραχίονας, η δημιουργία κοινού μηχανισμού ασφάλισης καταθέσεων, έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, εξαιτίας της αντίθεσης της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή