Η Ε.Ε. προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2018 για την Ευρωζώνη

Η Ε.Ε. προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2018 για την Ευρωζώνη

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατήρησε, χθες, αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ρυθμό 2,3% το 2018, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο. H επιβράδυνση είναι πιθανόν να αποδειχθεί προσωρινή, αλλά η Κομισιόν προειδοποίησε ότι έχουν αυξηθεί οι απειλές για την οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης.

Οι λόγοι δεν είναι άλλοι από την έντονη μεταβλητότητα που κυριαρχεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου. Παράλληλα, η Κομισιόν κάνει ειδική μνεία στην κλιμάκωση του οικονομικού προστατευτισμού στο εμπόριο, τη στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα με τις απειλές για επιβολή δασμών κατά δεκάδων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ε.Ε. «Οι κίνδυνοι αυτοί είναι αλληλένδετοι. Η Ευρωζώνη θα είναι πάρα πολύ ευάλωτη σε περίπτωση που η κυβέρνηση Τραμπ προχωρήσει, τελικά, στην επιβολή δασμών», αναφέρεται στην έκθεση. Για το 2019, η Κομισιόν προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2%. «Η οικονομική μεγέθυνση στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχιστεί με σταθερούς ρυθμούς το τρέχον και το επόμενο έτος, στηρίζοντας τη δημιουργία περαιτέρω θέσεων εργασίας. Εντούτοις διακρίνουμε, επίσης, αυξημένους κινδύνους στον ορίζοντα. Γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευνοϊκή περίοδο που διανύουμε, για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των οικονομιών μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπεύθυνος για τα θέματα του ευρώ. Σήμερα, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη βασίζεται, κατά κύριο λόγο, «στο υψηλό επίπεδο καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, στην ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης, στο χαμηλό κόστος χρηματοδότησης, στους υγιέστερους ισολογισμούς στον ιδιωτικό τομέα και στις ευνοϊκότερες συνθήκες στην αγορά εργασίας», αναφέρει η εαρινή έκθεση της Επιτροπής. Πολύ θετικές είναι οι προβλέψεις για την ανεργία στην Ευρωζώνη.

Η ανεργία εξακολουθεί να μειώνεται και πλησιάζει πλέον τα προ της κρίσεως επίπεδα. Η ανεργία στη Ζώνη του Ευρώ προβλέπεται να μειωθεί από 9,1% το 2017 σε 8,4% το 2018 και σε 7,9% το 2019. Η χώρα με τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας δεν είναι άλλη από την Ελλάδα, όπου παραμένει στα επίπεδα του 21,5% το 2017, αναμένεται να μειωθεί στο 20,1% το 2018, αλλά ακόμα και το 2019 θα παραμείνει στο ιδιαίτερα υψηλό 18,4%. Η απασχόληση σήμερα είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από το 2002, ωστόσο η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σχετικά υποτονική. «Τα πολύ υψηλά επίπεδα απασχόλησης αρχίζουν να προκαλούν ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε ορισμένες αγορές εργασίας», αναφέρεται στην εαρινή έκθεση. Η έκθεση διαπιστώνει πως ο πληθωρισμός μπορεί να μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς κατά τα επόμενα τρίμηνα, εν μέρει λόγω της πρόσφατης αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Συνολικά, το 2018 ο πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ αναμένεται να παραμείνει στα επίπεδα του 2017, στο 1,5%, και στη συνέχεια να αυξηθεί σε 1,6% το 2019.

Μείωση ελλειμμάτων

Στην εαρινή έκθεση της Επιτροπής εντοπίζονται δύο πολύ σημαντικά θετικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης. Το 2018 προβλέπεται ότι για πρώτη φορά από την ίδρυση του ευρώ, όλα τα κράτη-μέλη θα έχουν περιορίσει το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. «Συνολικά, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη μειώθηκαν το 2017 ως ποσοστό του ΑΕΠ, χάρη στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και στα χαμηλά επιτόκια», αναφέρει η εαρινή έκθεση της Επιτροπής. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι προβλέπεται όλες οι χώρες της Ευρωζώνης να έχουν οικονομική ανάπτυξη το 2018, όπως είχε γίνει για πρώτη φορά το 2017, όταν είχε επιστρέψει και η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Από το 2015 και μετά, οι υπόλοιπες χώρες είχαν συνεχή οικονομική ανάπτυξη. «Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει το περιθώριο να εξακολουθήσει να αναπτύσσεται, για κάποιο χρονικό διάστημα, ταχύτερα από τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης, με την ανεργία να συνεχίζει να μειώνεται και τον πληθωρισμό να αυξάνεται αλλά μόνο πολύ σταδιακά», αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής. Με λίγα λόγια, οι Βρυξέλλες δεν θεωρούν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο υπερθέρμανσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή