Μειώνει στο 35% το ποσοστό του στην Attica Bank o ΕΦΚΑ

Μειώνει στο 35% το ποσοστό του στην Attica Bank o ΕΦΚΑ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ποσό των 60 με 65 εκατ. ευρώ προσανατολίζεται να συμμετέχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank –συνολικού ύψους 197,97 εκατ. ευρώ– ο ΕΦΚΑ, που σήμερα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας. Η τελική απόφαση θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε επαφές με στρατηγικούς επενδυτές με στόχο να απορροφήσουν σημαντικό ποσό της αύξησης, ενισχύοντας την ιδιωτική συμμετοχή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με τη μερική συμμετοχή στην αύξηση –ο ΕΦΚΑ κατέχει το 50,63% των μετοχών της τράπεζας– το ποσοστό του θα περιοριστεί κοντά στο 35%. Ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις για υψηλότερη συμμετοχή, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων του, και σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσει στη μείωση της συμμετοχής του πουλώντας σε επενδυτές μέρος των μετοχών του. Οπως εκτιμάται, μία σημαντική μείωση της συμμετοχής του ταμείου στην παρούσα συγκυρία, μη ασκώντας τα δικαιώματά του, θα είχε σημαντικές επιπτώσεις δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνεται, ενώ η ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται σκόπιμο το ταμείο να ασκήσει το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων του και σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσει στη διάθεση των μετοχών, μειώνοντας τη συμμετοχή του στην τράπεζα, κάτι για το οποίο πιέζουν οι δανειστές αλλά και η ΕΚΤ.

Κατά πληροφορίες, ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στη μεταφορά ποσοστού 5% της τράπεζας στο ΤΜΕΔΕ (ειδικό φορέα των μηχανικών). Με την κίνηση αυτή το ποσοστό του θα περιοριστεί στο 45%, από 50,63% που είναι σήμερα, ενώ το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ θα ανέλθει στο 10% από 5% σήμερα. Σημειώνεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν επενδύσει συνολικά στην τράπεζα 850 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν απολέσει περίπου το 90%. Επισημαίνεται ότι για την κατάσταση αυτή σημαντική είναι η ευθύνη, διαχρονικά, των κυβερνήσεων, οι οποίες χρησιμοποίησαν τα ταμεία για να μετέχουν στις τράπεζες και να πετυχαίνουν έτσι τον έμμεσο έλεγχό τους. Σημειώνεται ότι κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας πραγματοποιήθηκε στα 0,3 ευρώ και η μετοχή υποχώρησε (πριν από τη μείωση του αριθμού μετοχών – reverse split) στο 0,03 ευρώ ή κατά 90%. Στο πλαίσιο της νέας αύξησης, η τράπεζα προχώρησε σε reverse split με την αντικατάσταση των μετοχών με νέες σε αναλογία 1 νέα για κάθε 14,1799 παλαιές.

Χθες, όπως έγινε γνωστό από την τράπεζα, ο πρόεδρος της Attica Bank Π. Ρουμελιώτης απέστειλε επιστολή σε όλους τους μετόχους υπογραμμίζοντας ότι «προσδοκώ στη στήριξη των προσπαθειών μας, προκειμένου η Attica Bank να διέλθει οριστικά τις κρίσιμες περιόδους που έχει διανύσει και να γυρίσει επιτέλους σελίδα». Οπως σημειώνεται στην επιστολή, «τα κεφάλαια που θα αντλήσει η τράπεζα προορίζονται για την αποπληρωμή του ποσού των 100, 2 εκατ. ευρώ των προνομιούχων μετοχών –χωρίς να μειωθεί κάτω από τα αποδεκτά επίπεδα ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας–, αλλά και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων (IFRS 9) ώστε η Attica Bank να διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία ενόψει αυστηρότερης ευρωπαϊκής εποπτείας των μικρών τραπεζών».

Η άσκηση των δικαιωμάτων ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 18 Μαΐου. Οι παλαιοί μέτοχοι μπορούν να αποκτήσουν 4 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά που διαθέτουν (όπως διαμορφώνεται μετά το reverse split), ενώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών έχει οριστεί στο 0,30 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή