Βουλή: Διαστημικές αντιπαραθέσεις με προεκλογικό άρωμα

Βουλή: Διαστημικές αντιπαραθέσεις με προεκλογικό άρωμα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόωρη διεξαγωγή εκλογών στην παρούσα συγκυρία, θα εμπεριείχε κινδύνους για την ομαλή ολοκλήρωση του τρέχοντος μνημονιακού προγράμματος, ενώ θα είχε και αρνητικές επιπτώσεις ως προς την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, είπε ουσιαστικά ο κ. Ν. Παππάς στη Βουλή, κατά την διάρκεια συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων οι οποίες αν και αφορούσαν τις εξελίξεις στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, εξελίχθηκαν σε γενικότερη πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Οι ερωτήσεις για τον ΕΛΔΟ, στον απόηχο της παραίτησης του κ. Στ. Κριμιζή από την προεδρία εν μέσω καταγγελιών για κυβερνητικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του Οργανισμού, τέθηκαν από την κυρία Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ) και τον κ. Ι.Μανιάτη (ΔΗΣΥ). Αμφότεροι έθεσαν ζήτημα μη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση να διαχειριστεί μείζονος σημασίας για τη χώρα ζητήματα.

«Λέτε ότι πρέπει να φύγουμε τώρα, ακόμα και πριν προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, ακόμα κι αν αυτό ενέχει έναν κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί ομαλά το πρόγραμμα», υποστήριξε ο κ. Παππάς. Και σε ίδιους υψηλούς τόνους, αντίστοιχους και της κριτικής που δέχθηκε, συνέχισε λέγοντας ότι η αντιπολίτευση δεν «αντέχει» να βλέπει τα θετικά για τη χώρα και την οικονομία μηνύματα από τον διεθνή χώρο: «Υπάρχουν πράγματα τα οποία δυστυχώς κάποιοι δεν αντέχουν να τα βλέπουν. Δεν αντέχετε να βλέπετε τα καλά μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη ότι η οικονομία στέκεται στα πόδια της, ότι μειώνεται η ανεργία, ότι αυξάνεται η απασχόληση. Η χώρα έχει μπει για τα καλά στην ανάπτυξη και θα έχουμε και φέτος πλεονάσματα, τα οποία ευελπιστούμε ότι θα είμαστε σε θέση να μοιράσουμε».

«Είναι μείζον θέμα η πορεία της Ελλάδας μετά από την έξοδο από τα μνημόνια» απάντησε ο κ. Μανιάτης. Και αφού επικαλέστηκε πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου περί επιτήρησης «με τέσσερις επισκέψεις» (ενν. Από τους Θεσμούς) ετησίως στην Ελλάδα, συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει τη Βουλή για το πρόγραμμα μετά από τις 20 Αυγούστου. Δεν λέτε τί ακριβώς διαπραγματεύεστε. Δεν μας ενημερώνετε. Δεν σας εμπιστευόμαστε. Επιμένετε σε πλεονάσματα που εξοντώνουν την ελληνική οικονομία».

Απαντώντας, ο κ. Παππάς μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η κυβέρνηση διαμόρφωσε συνθήκες σταθετότητας, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, τις δικές σας κυβερνήσεις που είχαν και μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν αντέξατε. Υπήρχε πολιτικό και κοινωνικό κλίμα που έλεγε για ανάγκη πολιτικής λύσης για άρση των αδιεξόδων. Η δική σας κυβέρνηση έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού και στην κάλπη. Είχατε υπογράψει για μεγαλύτερα πλεονάσματα. Και έχετε τα μούτρα τώρα να λέτε ότι έχουμε σήμερα λίγη ανάπτυξη»;

Τα λόγια αυτά του κ. Παππά προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, εντονότατες διαμαρτυρίες εκ μέρους των ερωτώντων βουλέυτών, στις οποίες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αντέδρασε λέγοντας: «Λοιπόν, θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και τότε θα μπείτε κι εσείς σε μια διαδικασία ιδεολογικής και πολιτικής αυτοκάθαρσης. Εάν θέλετε να συνεχίσετε, θα είναι απολύτως ευκταίο για τη δική μας πολιτική στρατηγική, να μείνετε κολλημένοι στην υπεράσπιση των πεπραγμένων της τελευταίας σας διακυβέρνησης. Εάν το επιλέξετε, καλή τύχη».

Οσον αφορά το θέμα του ΕΛΔΟ, όπως σημαδεύτηκε από την παραίτηση του καθηγητή Κριμιζή, η κυρία Ασημακοπούλου ζήτησε ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, στην οποία μετά από ακρόαση όλων των εμπλεκομένων προσώπων θα πρέπει να συζητηθεί η διαστημική πολιτική (την πρόταση δήλωσε ότι αποδέχεται ο κ. Παππάς) για να προσθέσει: «Θέλετε τον ΕΛΔΟ έναν μηχανισμό αδιαφανούς διαχείρισης κονδυλίων, ένα παραμάγαζο». «Η παραίτηση του καθηγητή Κριμιζή, συνιστά κορυφαία απόδειξη ότι πρέπει να φύγετε τώρα από την κυβέρνηση. Το μείζον θέμα είναι ότι ευτελίστηκε η διεθνής εικόνα της χώρας σε βασικές ηθικές αξίες, η έννοια της αριστείας, της αξιοκρατίας». Ο κ. Παππάς υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών, υποστήριξε ότι όλα είναι ορθώς σχεδιασμένα, και πρόσθεσε πως πέραν του κ. Κριμιζή υπάρχουν πολλοί άλλοι άξιοι για τις θέσεις στον ΕΛΔΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή