«Ξανθιά» και «καλοψημένη»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γευστικές ακριδούλες, ζουμερά βατραχοπόδαρα, χαβανέζικο σούσι, παγωμένο cheese cake, σουβλάκι βουτηγμένο σε ρευστή σοκολάτα με καρύδα τόπινγκ –κλισέ, αλλά ποιος μπορεί να αντισταθεί;– ήταν ορισμένα από τα πιάτα που δοκίμασε πέρυσι η Αθήνα.

Φέτος το Street Food Festival που ξεκινάει σήμερα προτείνει πιάτα από όλο τον κόσμο στο παλιό αμαξοστάσιο στο Γκάζι, το οποίο μετατρέπεται σε μια μικρή πολιτεία γεύσεων. Κουζίνες και πιάτα από τη Λατινική Αμερική, τη μακρινή Ασία και τη γνώριμη λεκάνη της Μεσογείου θα «αναμετρηθούν» με fusion κουζίνες, τη βρετανική gastro-pub, τα ανοιχτά σάντουιτς και το καραμελωμένο βουβαλίσιο κρέας από την Κερκίνη, στις 34 συμμετοχές καταστημάτων, σεφ και pop-up stores.

Ανάμεσα σε κρεμάμενα επί ξύλου σκόρδα, πιπεριές και μπαχαρικά, θα βρείτε φέτος τις φημισμένες Peking Duck, τις πάπιες Πεκίνου, που θα «στεγνώνουν» για να μαγειρευτούν μπροστά σας. «Το φεστιβάλ εκτός από μια γιορτή γεύσεων έχει γίνει και ένα είδος δοκιμής νέων προτάσεων και πειραματισμών. Πέρυσι, το χαβανέζικο σούσι ήταν κάτι που δοκιμάστηκε και τα παιδιά που το έφεραν άνοιξαν λίγο αργότερα το κατάστημά τους στο κέντρο της Αθήνας», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής της διοργάνωσης Γιάννης Παλτόγλου. Στην τρίτη του χρονιά, το Street Food Festival έχει καταφέρει να καθιερωθεί στην Αθήνα αξιοποιώντας την παγκόσμια τάση του γρήγορου αλλά όχι πρόχειρου φαγητού.

«Ξανθιά» και «καλοψημένη»-1

Η παγκόσμια τάση του street food θέλει γρήγορο αλλά όχι πρόχειρο φαγητό και κουζίνα που συνδυάζει απλά υλικά με δημιουργικό τρόπο.

Ο γρήγορος τρόπος ζωής, τα ελαστικά ωράρια εργασίας είναι συνήθως απαγορευτικά για την παραδοσιακή σπιτική μαγειρική και όσοι τρώνε έξω ψάχνουν κάτι διαφορετικό. «Ο κόσμος στην Αθήνα είναι open minded στο θέμα του φαγητού. Δεν φοβάται να δοκιμάσει κάτι που δεν ξέρει, αν και πάντα υπάρχει μια προτίμηση στη μεσογειακή κουζίνα», μας λέει ο κ. Παλτόγλου. Πέρυσι περισσότεροι από 70.000 επισκέπτες δοκίμασαν τα πιάτα του φεστιβάλ, τα οποία για να σερβιριστούν στη διοργάνωση περνούν από γευστική και αισθητική δοκιμή, όπως μας λένε οι διοργανωτές.

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στην πλατεία Κλαυθμώνος, οι νέοι επαγγελματίες της μικροζυθοποιίας ετοιμάζονται να τσουγκρίσουν τα ποτήρια τους. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένας κύκλος νέων επαγγελματιών στον χώρο παρασκευής ζύθου, που μετράει περίπου 100 ετικέτες, και μια μικρή παραγωγή ικανή να εξυπηρετήσει κυρίως τοπικές και περιφερειακές ανάγκες. Οι μικροζυθοποιοί βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη την Ελλάδα και για μία εβδομάδα θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. «Αρκετοί από τους μικροζυθοποιούς ξεκίνησαν να παρασκευάζουν μπίρα για ιδιωτική χρήση στο σπίτι τους και σταδιακά έκαναν το χόμπι τους επάγγελμα», μας λέει ο διοργανωτής του Athens Craft Beer Days Κώστας Τζανής.

Εμφιαλωμένες ή βαρελίσιες, οι ελληνικές μικροζυθοποιίες έχουν να επιδείξουν μια ευρεία γκάμα γεύσεων και στυλ, ενώ ορισμένες, όπως η μπίρα Septem της Εύβοιας και η Μικροζυθοποιία Πάρου, έχουν βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς.

​​Street Food Festival, 4-20 Μαΐου, Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ

Athens Craft Beer Days, 4-13 Μαΐου, πλατεία Κλαυθμώνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή