ΠΟΛΗ

Δύο χάρτες, μία πόλη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Σετ δύο χαρτών για την Αθήνα, στα αγγλικά, από τις εκδ. Ανάβαση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η αλήθεια είναι ότι, όσο κι αν το Google Maps ή οι άπειρες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα έχουν αλλάξει τον τρόπο γνωριμίας με μια πόλη, ο τυπωμένος χάρτης εξακολουθεί να διατηρεί τη δική του γοητεία, αρχικά ως οδηγός, πηγή πληροφορίας και στη συνέχεια ως ενθύμιο. Πόσο μάλλον όταν είναι καλαίσθητος, τυπωμένος σε ανθεκτικό χαρτί και βρίσκει πρωτότυπους τρόπους να κινήσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Σε αυτή τη λογική κινείται το σετ δύο χαρτών στα αγγλικά «Αρχαία Αθήνα και Σύγχρονη Αθήνα, δύο χάρτες - μία πόλη» των εκδόσεων Ανάβαση. Ο πρώτος χάρτης αφορά την «αρχαία» Αθήνα: εκτός από τα βασικά κλασικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία, θυμίζει τη θέση των Θεμιστόκλειων τειχών (με τη βοήθεια της αρχαιολόγου Αννίτας Θεοχαράκη) και τα σημεία στα οποία είναι ακόμα ορατά, καθώς και το «ίχνος» του Ιλισσού και του Ηριδανού (με τη βοήθεια του τοπογράφου Δημήτρη Θεοδοσόπουλου).

Ο δεύτερος χάρτης αφορά τη σύγχρονη Αθήνα, υποδεικνύοντας τα κτίρια που είναι σημαντικά για την αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία. Ετσι, στις επιλογές του χάρτη συνυπάρχουν η Βουλή, το Εθνικό Αρχαιολογικό και η «αθηναϊκή τριλογία» (Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο, Ακαδημία) με το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο

Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Γκάζι. Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής προσέφερε τις συμβουλές του για την αρτιότητα του αποτελέσματος, ενώ τις τρισδιάστατες εικόνες επιλεγμένων κτιρίων σχεδίασε η Ντέλια Ποταμιάνου.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

 Πτυχές 
 

Δείτε τις διαδρομές του Ν. Βατόπουλου στο διαδραστικό χάρτη