Taste of Athens: Το μεγαλο γαστρονομικό φεστιβάλ «πιάνει» Αθήνα

Taste of Athens: Το μεγαλο γαστρονομικό φεστιβάλ «πιάνει» Αθήνα

6' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόμφορτ στερεοτυπία κυριακάτικου απογεύματος: καφές, κέικ και χάζεμα στο Instagram. Σύντομα με «βρίσκει» μια ανάρτηση της εξαιρετικής τριάστερης Γαλλίδας σεφ, της Anne-Sophie Pic. Με το όμορφο πορτρέτο της (3.246 likes μέχρι στιγμής), μαθαίνω για τη συμμετοχή της στο φετινό Taste of Paris. Στη λεζάντα της φωτογραφίας καλεί τους ακολούθους της (112.000 έως τώρα) να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό με έπαθλο ένα πάσο για τη φαντασμαγορική εκδήλωση. Το Taste of Paris και κάθε Taste of… είναι το μεγαλύτερο γαστρονομικό γεγονός στην πόλη όπου διοργανώνεται, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους λάτρεις του καλού φαγητού να «δοκιμάσουν» μαζεμένους μερικούς από τους πρωταγωνιστές της τοπικής γαστρονομικής σκηνής. Και μάλιστα σε γλυκές τιμές. 

Πατάω το hashtag #tasteofparis (15.748 δημοσιεύσεις μέχρι τώρα): εκατοντάδες λιμπιστικές εικόνες και βίντεο κατακλύζουν το τάιμ λάιν μου, σαστίζω, μου τρέχουν τα σάλια, θέλω να πάω στο Παρίσι, να συναντήσω την Pic, τον Alain Solivérès από το διάστερο Taillevent, τον Nicolas Sale του διάστερου La Table de l’ Espadon (Le Ritz Paris), τον Romain Meder του τριάστερου Alain Ducasse au Plaza Athénée, να γευτώ τα εδέσματά τους, ναι, όλοι αυτοί μαζί, να διαλέξω ανάμεσα στα γλυκά του Cédric Grolet και σε αυτά του Christophe Michalak, να παρακολουθήσω οινογνωσίες και μαθήματα μαγειρικής από τους κορυφαίους, να προμηθευτώ εκλεκτά προϊόντα από διακεκριμένους Γάλλους παραγωγούς… 

Υπνωτισμένος, κολυμπάω για ώρα μέσα σε αυτή την ωραία, συμπυκνωμένη γκουρμέ πιθανότητα. Βγαίνω από το Instagram, μου μένει η γλύκα στο στόμα. (Του Taste of Paris, όχι η επίγευση του κέικ.) 

Μία μέρα μετά σκάει το νέο, εισακούστηκα κατά κάποιον τρόπο, εξασφαλίζουμε την αποκλειστική πρώτη ανακοίνωση στο «Κ»: το φεστιβάλ έρχεται στην Αθήνα 27-30 Σεπτεμβρίου. Νιώθω λίγο όπως όταν ακμαίοι ροκ αστέρες συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα στην παγκόσμια περιοδεία τους. 

Taste of Athens, για σκέψου. Μετά το Λονδίνο (γενέτειρα των Taste of), τo Παρίσι, το Μιλάνο, το Άμστερνταμ, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Χονγκ Κονγκ κ.ά., στην Αθήνα.

 

Taste of Athens: Το μεγαλο γαστρονομικό φεστιβάλ «πιάνει» Αθήνα-1

Μιχάλης Νουρλόγλου (Premiere)

Taste of Athens: Το μεγαλο γαστρονομικό φεστιβάλ «πιάνει» Αθήνα-2

Άγγελος Λάντος (Σπονδή)

 

Πρώτο πιάτο: το ξέφωτο

Δικαιοπάροχος στην Ελλάδα είναι η Toposophy, εταιρεία μάρκετινγκ με πλούσια δράση στον τομέα του τουρισμού και της γαστρονομίας – θυμίζω μονάχα το Dine Athens, την επιτυχημένη δράση που εδώ και τρία χρόνια σχεδιάζει και υλοποιεί στα πρότυπα των restaurants weeks του εξωτερικού για λογαριασμό της Alpha Bank. 

Εμπνευστής της αθηναϊκής βερσιόν του Taste of είναι ο γενικός κουμανταδόρος της Toposophy κ. Μανόλης Ψαρρός. Του ζητώ να συναντηθούμε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – όχι τυχαία. Στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, και συγκεκριμένα στο Ξέφωτο, θα στηθεί το Taste of Athens, η πρώτη μεγάλη εκδήλωση στον συγκεκριμένο χώρο. Για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται, το Ξέφωτο είναι αυτή η μεγάλη απλάδα στο πάρκο, στρωμένη με γρασίδι, ανάμεσα σε ελιές και παρτέρια με θάμνους και αρωματικά φυτά της Μεσογείου, με θέα το εμβληματικό κτίριο του Κέντρου και το συμβολικά έμφορτο ενεργειακό στέγαστρό του. 

Συναντιόμαστε μεσημέρι, περπατάμε στους διαδρόμους του πάρκου  προς το Ξέφωτο, ο ήλιος καταυγάζει τα πάντα, το αεράκι κουβαλάει τα αρώματα του δεντρολίβανου, του λεμονοθύμαρου, της λεβάντας, οι ελιές ασημιές, τα κυπαρίσσια με λιγοστή σκιά, τα σχίνα σκορπάνε τη λεπτή ευωδιά τους και αυτά. Η «ιδέα» του άχρονου αττικού τοπίου. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ πιο κλασικό και συνάμα πιο μοντέρνο αθηναϊκό χώρο για μια τέτοια εκδήλωση.

 

Taste of Athens: Το μεγαλο γαστρονομικό φεστιβάλ «πιάνει» Αθήνα-3 

Δημήτρης Κατριβέσης (Fuga)

Taste of Athens: Το μεγαλο γαστρονομικό φεστιβάλ «πιάνει» Αθήνα-4

Τάσος Μαντής (Hytra)

 

Κύριο πιάτο: οι πρωταγωνιστές

Στη μυητήρια κουβέντα μας, ο κ. Ψαρρός μού περιγράφει μια υπαίθρια γιορτή, ένα ένα τα κιόσκια σαν να ξεφυτρώνουν μπροστά στα μάτια μου, κιόσκια πολυτελούς κατασκευής, ειδικώς σχεδιασμένα, όπως και όλες οι εγκαταστάσεις της εκδήλωσης, ώστε να μην πληγεί το γκαζόν του Ξέφωτου. Παραταγμένα περιμετρικά θα βρίσκονται τα «παραρτήματα» των δέκα από τα σπουδαιότερα αθηναϊκά εστιατόρια. Ποια είναι αυτά; Πώς φτιάχτηκε η «συνταγή»; 

Με μερικά από τα πιο καλά μας εστιατόρια, με αστέρια Michelin ή επιπέδου κοντά σε Michelin, είναι η απάντηση. Αλλά και άλλα που στο τέλος της βόλτας σου στο φεστιβάλ να νιώθεις ότι έχεις κάνει ένα αντιπροσωπευτικό της σημερινής αθηναϊκής γαστρονομίας degustation. 

Τα «υλικά» της συνταγής: ο Λευτέρης Λαζάρου από το Varoulko Seaside, ο «πατριάρχης» των Ελλήνων σεφ (ο Πέσκιας λέει πως «στις πλάτες του γίναμε όλοι σεφ»), ο πρώτος που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin μαγειρεύοντας ελληνική κουζίνα. Μαζί και ο στενός συνεργάτης του Γιάννης Παρίκος, που μαζί τρέχουν το Bites & Wine, το νεογέννητο θαλασσινό τάπας μπαρ που συστεγάζεται με το Βαρούλκο. Ο αθόρυβος Άγγελος Λάντος, μάγειρας πρώτης γραμμής, από τη διάστερη Σπονδή του Απόστολου Τραστέλη, που πέρυσι έκλεισε 20 χρόνια λαμπρής πορείας (αλήθεια, τι θα ήταν το fine dining στην Ελλάδα χωρίς τη Σπονδή;). Αλλά και ο Τάσος Μαντής, που στη Hytra μαγειρεύει μια κουζίνα πράσινη, ελληνική, μοντέρνα ελληνική, αληθινά μοντέρνα. Ο πολυμήχανος Χριστόφορος Πέσκιας από το Balthazar, πάντα ιδιαίτερος, πρωτότυπος, στιβαρός, εξωστρεφής, αλλά με ελληνική ψυχή. Ο πολυταξιδεμένος sui generis Δημήτρης Κατριβέσης, που μόλις ανέλαβε την κουζίνα του Fuga, o σεφ που με μεγάλη άνεση και επιτυχία μιξάρει υλικά, τεχνικές και τρόπους μαγειρικούς από Περού, Ισπανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Ελλάδα. Ο ταλαντούχος Γιάννης Λουκάκος από το Ψωμί & Αλάτι, που μαγειρεύει μια φίνα, δημιουργική αλλά απολύτως κόμφορτ ελληνική κουζίνα. Ο κοσμοπολίτης Άρης Βεζενές από το φερώνυμο εστιατόριο, από τα μεγάλα χιτ των τελευταίων χρόνων. Ο Μιχάλης Νουρλόγλου από το Premiere του Intercontinental, το enfant terrible της αθηναϊκής σκηνής, που μας εκπλήσσει πάντα με τις πρωτότυπες ιδέες του. Και ο Τakaaki Otsuka, με πολυετή θητεία στο Kaiseki Shun-Sai Ya στο Τόκιο και στο λονδρέζικο Nobu, που από τον Ιούνιο θα τρέχει το νέο πρότζεκτ του Άρη Βεζενέ στο Σύνταγμα, το Birdman Yakitori & Pub, μια γιαπωνέζικη pub 20 θέσεων με new style yakitori, άλλα μικρά πιάτα και γιαπωνέζικα ουίσκι. 

Αυτή είναι η dream team του Taste of Athens, οι σεφ που θα μας δώσουν στο πιάτο μια καλή περίληψη του τι συμβαίνει γαστρονομικά αυτή τη στιγμή στην πόλη. Πώς; Μαγειρεύοντας επιτόπου, live, και προσφέροντας πιάτα από τα μενού των εστιατορίων τους. Καλά διαβάσατε, δεν θα δώσουν φαγητά άλλα, πιο εύκολα, πιο του… δρόμου, το κόνσεπτ του φεστιβάλ είναι σαφές: ο επισκέπτης φεύγοντας πρέπει να έχει μια καλή εικόνα του τι μαγειρεύουν σήμερα τα καλά εστιατόρια της πόλης. Οι τιμές των πιάτων θα είναι 3, 6, 9 και 12 ευρώ. 

 

Taste of Athens: Το μεγαλο γαστρονομικό φεστιβάλ «πιάνει» Αθήνα-5

Γιάννης Λουκάκος (Ψωμί & Αλάτι)

Taste of Athens: Το μεγαλο γαστρονομικό φεστιβάλ «πιάνει» Αθήνα-6

Χριστόφορος Πέσκιας (Balthazar)

 

Επιδόρπιο: τι άλλο πρέπει να ξέρουμε

Ανάμεσα στα κιόσκια των σεφ, και γενικώς στον χώρο, θα υπάρχουν και άλλα κιόσκια: με κρασί, κορυφαίοι μπαρτέντερ που θα ετοιμάζουν κοκτέιλ, αλλά και περίπτερα με εκλεκτά προϊόντα Ελλήνων παραγωγών. Επίσης, χώροι γευσιγνωσίας, άλλοι για μαθήματα μαγειρικής, χώρος για παιδιά, ένα vip lounge κ.ά. Μεγάλα ονόματα από το εξωτερικό (θα ανακοινωθούν σύντομα) θα δώσουν ένα έξτρα γόητρο στη γιορτή. 

Μεγάλη διοργάνωση, δύσκολη. Ο κ. Ψαρρός δεν… ψαρώνει. Προπονημένος σε μεγάλης κλίμακας διοργανώσεις, με χιλιάδες λεπτομέρειες και πολλούς πονοκεφάλους, φαίνεται πως έχει προνοήσει για τα πάντα. Κάπως έτσι έγινε δεκτή από το εξωτερικό η πρότασή του να έρθει στην Αθήνα το Taste of. Ο φάκελος ήταν στην εντέλεια, η προτέρα εμπειρία σε αντίστοιχα events σημαντική, ο προτεινόμενος χώρος ιδανικός, αλλά αυτό που μάλλον έπεισε τους Άγγλους για την επιτυχία του αθηναϊκού φεστιβάλ ήταν το εξής: η πόλη, παρά τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, πατά το κατώφλι μιας μείζονος αλλαγής. Αντίρροπα προς την πορεία της κρίσης, εξελίσσεται μια άλλη ορμητική, ανηφορική διαδρομή: προς την εγκαθίδρυση της Αθήνας, παρά τις όποιες θεσμικές αγκυλώσεις και δομικές αδυναμίες, ως τουριστικού προορισμού. Αυτή η ανανοηματοδότηση της πόλης περιέχει και τον γαστρονομικό αναπροσανατολισμό της. Ναι, μπορούμε να το πούμε με παρρησία πια: η Αθήνα μπορεί να είναι ένας αληθινός γαστρονομικός προορισμός. Το ’χουμε! ■

 

Taste of Athens: Το μεγαλο γαστρονομικό φεστιβάλ «πιάνει» Αθήνα-7

 

Taste of Athens, 27-30/09, Ξέφωτο Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Εισιτήρια εισόδου: 15 € (standard – περιλαμβάνει welcome drink & πρόσβαση σε όλους τους χώρους του φεστιβάλ και στις παράλληλες δραστηριότητες), 45 € (vip – περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω και πρόσβαση σε ειδικά διαμορφωμένο VIP Lounge με f&b παροχές). Κάθε εισιτήριο ισχύει για ένα από τα δύο τετράωρα slots μιας ημέρας (12.00-16.00, 18.00-22.00). Προπώληση των εισιτηρίων (ξεκινά μέσα στον Μάιο): athens.tastefestivals.com και στο δικτύο της Viva. Διαθέσιμα εισιτήρια και στην είσοδο της διοργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή