Οι ψηφιακοί βανδαλισμοί που έγιναν «κυβερνοπόλεμος»

Οι ψηφιακοί βανδαλισμοί που έγιναν «κυβερνοπόλεμος»

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αποκάλεσαν «κυβερνοπόλεμο». Τα διαδοχικά κρούσματα όμως παραποίησης ελληνικών ιστοσελίδων από Τούρκους χάκερ είναι, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα κυβερνοασφάλειας που μίλησαν στην «Κ», απλοί «ψηφιακοί βανδαλισμοί». Πράξεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας, που γίνονται συνήθως με έτοιμα εργαλεία. Αλλωστε, οι ιστοσελίδες της ελληνικής ομοσπονδίας χάντμπολ και μιας αντιπροσωπείας αυτοκινήτων που στοχοποιήθηκαν πρόσφατα, μετά το χτύπημα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν συγκαταλέγονται στις κρίσιμες εθνικές υποδομές.

Για τον Μίκελ Βαν Ιτεν, ειδικό σε θέματα κυβερνοασφάλειας στο πανεπιστήμιο του Delft, αυτού του τύπου οι επιθέσεις είναι γνώριμες. Πριν από ένα χρόνο, μέσα σε δύο ημέρες, Τούρκοι χάκερ εκμεταλλεύτηκαν την ευπάθεια ενός παρόχου και απέκτησαν πρόσβαση σε εκατοντάδες ολλανδικές ιστοσελίδες αλλοιώνοντας το περιεχόμενό τους. Ανάρτησαν σημαίες της Τουρκίας και εθνικιστικά συνθήματα, πρακτική που εφάρμοσαν αυτή την εβδομάδα και κατά ελληνικών ιστοσελίδων. «Διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν σημαντικές επιθέσεις», λέει ο Βαν Ιτεν σε τηλεφωνική μας συνομιλία. «Κάποιες από τις ιστοσελίδες δεν είχαν ανανεώσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας και ήταν εύκολος στόχος. Τότε είχα αποκαλέσει αυτές τις επιθέσεις ''ψηφιακό βανδαλισμό''».

Οπως έγινε και στην Ελλάδα, έτσι και στην Ολλανδία γρήγορα δόθηκε από τα ΜΜΕ μεγάλη διάσταση στα συγκεκριμένα χτυπήματα. «Προκάλεσαν θόρυβο γιατί επιχείρησαν να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα. Ουσιαστικά όμως οι πράξεις τους ήταν αντίστοιχες με κάποιον που γεμίζει με γκραφίτι έναν τοίχο. Κανείς δεν θα τον πάρει στα σοβαρά. Το Διαδίκτυο πάντως παραμένει για πολλούς κάτι το μυστήριο, γι' αυτό και παρόμοιες ενέργειες αποκτούν μεγάλη δημοσιότητα», εξηγεί ο Βαν Ιτεν.

Ο Βασίλης Κάτος, καθηγητής Πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Bournemouth συμφωνεί με τις παρατηρήσεις του Ολλανδού ειδικού. «Συχνά χαρακτηρίζουμε μια παραποίηση ιστοσελίδας σαν ηλεκτρονικό γκραφίτι. Είναι από τις επιθέσεις στις οποίες ο δράστης θέλει να φαίνεται. Είναι μια προσπάθεια επίδειξης δυνατοτήτων», λέει στην «Κ». Προσθέτει πάντως ότι χρειάζεται προσοχή και έλεγχος για να διευκρινιστεί εάν οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν και άλλες αδυναμίες του συστήματος και εάν απέκτησαν πρόσβαση σε σημαντικά στοιχεία.

Η ιστορία των αλλοιώσεων

Οι αλλοιώσεις ιστοσελίδων (defacements) ήταν ο βασικός τρόπος με τον οποίο προσπαθούσαν να προβάλλουν την κατάρτισή τους αρκετοί Ελληνες χάκερ στα πρώτα τους βήματα. Το 1999 αναρτούσαν αναλυτικά τα αντίστοιχα κατορθώματά τους στην ιστοσελίδα hack.gr. Μια από εκείνες τις επιθέσεις που είχε αποκτήσει δημοσιότητα σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 1999. Με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν, οι χάκερ έγραψαν τότε στην αρχική σελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το σύνθημα: «Καλωσορίσατε στο υπουργείο της ξεφτίλας».

Τα επόμενα χρόνια αντίστοιχες ενέργειες πραγματοποιήθηκαν και από την τουρκική πλευρά. Τον Μάρτιο του 2007 χάκερ επιτέθηκαν στην ιστοσελίδα της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και της Βουλής μετά τον αγώνα Ελλάδας- Τουρκίας αναρτώντας την τουρκική σημαία και υβριστικά συνθήματα. Μάλιστα τότε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για επιθέσεις που «στοχεύουν ξεκάθαρα να μειώσουν το ηθικό των Ελλήνων, παρουσιάζοντας το ελληνικό κράτος ανίκανο να προστατέψει εθνικής σημασίας δικτυακούς τόπους».

Τον επόμενο χρόνο άλλος ένας εύκολος στόχος χτυπήθηκε από Τούρκους: η ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ, της ελληνικής ομοσπονδίας στίβου. Οποιος την επισκεπτόταν θα παρακολουθούσε ένα βίντεο οκτώ λεπτών για την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Θύμα ψηφιακού βανδαλισμού υπήρξε ακόμη και ιστοσελίδα της Μητρόπολης Κορίνθου το 2010. Αντί για το καλωσόρισμα του μητροπολίτη οι επισκέπτες έβλεπαν τουρκικές σημαίες και συνθήματα στην αρχική σελίδα.

Στις μέρες μας αρκετοί επιτιθέμενοι σπεύδουν να μοιραστούν τα defacements που έχουν πραγματοποιήσει στην ιστοσελίδα zone-h.org. Εκεί εμφανίζεται δραστήριος ο Τούρκος χάκερ με το ψευδώνυμο DexmoD, ο οποίος είχε χτυπήσει πέρυσι την ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης. Στη λίστα που του αναλογεί του αποδίδονται παρόμοιες επιθέσεις κατά ιστοσελίδων στη Δανία, στην Ινδία, αλλά και στην πατρίδα του.

Ο Βαν Ιτεν επισημαίνει ότι ονόματα όπως «κυβερνοπολεμιστής» ή «εισβολέας» που έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς κάποιοι Τούρκοι χάκερ δεν παραπέμπουν σε υπολογίσιμο επιτιθέμενο. «Κανείς σοβαρός χάκερ δεν θα αποκαλούσε τον εαυτό του ή την ομάδα του ''στρατό''», λέει ο Ολλανδός ειδικός. «Είναι πάντως λάθος να λέμε ότι διεξάγεται κυβερνοπόλεμος μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας ή της Ολλανδίας γιατί αυτό ακριβώς επιθυμούν όσοι κρύβονται πίσω από αυτές τις ενέργειες. Χρησιμοποιούμε τη γλώσσα τους».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή