Προς μείωση των Αμερικανών στρατιωτών στη Ν. Κορέα

Προς μείωση των Αμερικανών στρατιωτών στη Ν. Κορέα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την επικείμενη συνάντηση κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσανατολίζεται να μειώσει τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων στην Κορεατική Χερσόνησο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τραμπ έχει δώσει εντολή στο Πεντάγωνο να καταρτίσει εναλλακτικές λύσεις για την απόσυρση μέρους των 28.500 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Νότια Κορέα.

Ο συντάκτης Μαρκ Λάντλερ, που υπογράφει το ρεπορτάζ, διευκρινίζει ότι η κίνηση αυτή του Τραμπ δεν συνδέεται, τουλάχιστον από τον Λευκό Οίκο, με την επικείμενη συνάντηση κορυφής με τον Κιμ. Ωστόσο, ενδεχόμενη συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη (ενδεχόμενο που τέθηκε επί τάπητος ύστερα από την ιστορική συνάντηση του Κιμ με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε Ιν στις 30 Απριλίου) θα μείωνε, εξ αντικειμένου, την ανάγκη μιας τόσο ενισχυμένης στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ.

Βάσει της ισχύουσας συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Σεούλ, η οποία εκπνέει στα τέλη του τρέχοντος έτους, η Νότια Κορέα καταβάλλει στις ΗΠΑ περί τα 800 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο, καλύπτοντας το ήμισυ των εξόδων για τα αμερικανικά στρατεύματα που της παρέχουν ασφάλεια έναντι των βορείων γειτόνων της. Ο Τραμπ πιέζει τη Σεούλ να αναλάβει το σύνολο του κόστους, θεωρώντας ότι η χώρα του επιβαρύνεται δυσανάλογα, προς όφελος της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τους New York Times, το ενδεχόμενο ολοκληρωτικής απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων είναι άκρως απίθανο. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον διέψευσε το δημοσίευμα της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας, το οποίο επικαλείται μαρτυρίες «αρκετών προσώπων που ενημερώθηκαν για τις διαβουλεύσεις» μεταξύ Τραμπ και Πενταγώνου. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις είχε αναγνωρίσει ότι το θέμα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας είναι ανοικτό προς συζήτηση με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως και με τη Βόρεια Κορέα.

Εκκρεμότητες

Χθες, ο Μπόλτον συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Τσουνγκ Εουι Γιονγκ, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη συνάντηση κορυφής Τραμπ – Κιμ, που αναμένεται να διεξαχθεί στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου. Η Βόρεια Κορέα θέτει ως όρο για την παραίτησή της από το πυρηνικό οπλοστάσιο την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χερσόνησο, χωρίς ωστόσο να αναγορεύει το θέμα σε προαπαιτούμενο για τη συνάντηση κορυφής με τον Τραμπ. Μεταξύ των εκκρεμοτήτων που μένει να συμφωνηθούν είναι και ο τόπος της συνάντησης. Ο Τραμπ έχει προτείνει να λάβει χώρα στο χωριό Πανμουντζόμ, στη μεθόριο των δύο κορεατικών κρατών, όπου πραγματοποιήθηκε και η πρόσφατη συνάντηση κορυφής Κιμ – Μουν.

Η προσέγγιση των δύο κορεατικών κρατών και η επικείμενη συνάντηση Τραμπ – Κιμ ήταν το αντικείμενο της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν και τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Στη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών, ο Σι εξέφρασε την προθυμία της Κίνας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην πολιτική επίλυση του κορεατικού προβλήματος, όπως ανάφερε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινούα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή