Απόφαση άμεσης αντικατάστασης του κυβερνήτη του «Αρματωλός»

Απόφαση άμεσης αντικατάστασης του κυβερνήτη του «Αρματωλός»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολλαπλά σενάρια, με βασικότερο εκείνο της μάλλον ελλιπούς εγρήγορσης από μέρους των αξιωματικών του πληρώματος, προσανατολίζονται οι έρευνες του ΓΕΝ, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς το τουρκικό εμπορικό πλοίο «Karmate» έπεσε επάνω στην κανονιοφόρο «Αρματωλός» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), χθες τα ξημερώματα. Η πρώτη απόφαση που ελήφθη από τον αρχηγό ΓΕΝ Νίκο Τσούνη ήταν η επίσπευση της αντικατάστασης του κυβερνήτη της κανονιοφόρου από άλλο πλωτάρχη. Βασικός στόχος της ηγεσίας του Π.Ν. είναι να εκπεμφθεί μήνυμα αυστηρότητας, ακόμη και αν τυπικά, με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, οι ευθύνες δεν βαραίνουν το ελληνικό πολεμικό. Περιστατικά όπως το χθεσινό πλήττουν το γόητρο του Π.Ν. και ο εκνευρισμός στο ΓΕΕΘΑ αλλά και στο ΓΕΝ ήταν χθες εμφανής. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης ενημερώθηκε για το περιστατικό ενώ επέστρεφε από την τριήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το περιστατικό καταγράφηκε χθες, περί τις 4 τα ξημερώματα, όταν το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Karmate», με πορεία από τη Σμύρνη προς τη Ραιδεστό στη Θάλασσα του Μαρμαρά, βρισκόταν στην περιοχή νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης, κοντά στη νοητή οριογραμμή Ελλάδας-Τουρκίας. Στην περιοχή περιπολούσε η ελληνική κανονιοφόρος ως μέρος της ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (SNMG-2) που επιτηρεί τις προσφυγικές ροές στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Το τουρκικό φορτηγό προσέγγιζε πίσω από την κανονιοφόρο και, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ενώ διατηρούσε σταθερή πορεία, σε μια απόσταση σχετικής ασφαλείας από τον «Αρματωλό», με μια στροφή προς τα αριστερά, επακούμβησε, τελικά, στο πολεμικό, προξενώντας του περιορισμένες υλικές ζημιές. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ, όπου χρησιμοποιείται και η ενδεδειγμένη ναυτική ορολογία, το «εμπορικό πλοίο “Karmate”, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο “Αρματωλός”, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά νήσου Λέσβου, εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας τον Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνον».

Αμέσως μετά την επακούμβηση, το φορτηγό κατευθύνθηκε προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα, αγνοώντας τις ειδοποιήσεις του ελληνικού πολεμικού. Εκτιμάται ότι το «Karmate» στράφηκε προς την Τουρκία προκειμένου να αποφύγει την καταγραφή του ατυχήματος στην Ελλάδα και τις πιθανές επιπλοκές που θα μπορούσε να έχει μια σχετική ανάκριση στη χώρα μας. Από την Τουρκία δεν έχει καταγραφεί κάποια αντίδραση, ενώ τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας περιγράφουν το περιστατικό με ουδέτερους τόνους.

Στην ΕΔΕ που διετάχθη από τον αρχηγό ΓΕΝ θα εξεταστούν όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένης και της πιθανής πρόκλησης φθοράς με άλλα μέσα. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το ΓΕΝ εστιάζει στην εγρήγορση και στα αντανακλαστικά που επιδεικνύουν τα πληρώματα, όχι τόσο σε περιόδους έντασης όσο σε περιπολίες ρουτίνας, όπως η χθεσινή. Υπενθυμίζεται ότι πριν από έξι μήνες, σε διέλευση ρουτίνας προς τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, η φρεγάτα «Κανάρης» προσάραξε στα αβαθή νησίδας κοντά στην Ψυττάλεια, με αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή