Ενας καθηγητής λυκείου κατά Ερντογάν

Ενας καθηγητής λυκείου κατά Ερντογάν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τον 54χρονο καθηγητή φυσικής σε λύκειο Μουχαρέμ Ιντσέ, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον μαχητικούς και δραστήριους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, επέλεξε το κόμμα ως υποψήφιο πρόεδρό του για τις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου. «Θα είμαι ο πρόεδρος όλων των Τούρκων, ένας υπερκομματικός πρόεδρος. Οι ημέρες της θλίψης θα λήξουν στις 24 Ιουνίου», είπε ο Ιντσέ σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματος στην Αγκυρα, αφού δέχθηκε τους επαίνους του ηγέτη του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που έχει ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία, λέγοντας ότι ο επικεφαλής ενός κόμματος δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και αρχηγός του κράτους.

Ο Ιντσέ είναι γνωστός για τη ρητορική του δεινότητα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ενώ έχει διεκδικήσει δύο φορές την προεδρία του CHP απέναντι από τον Κιλιτσντάρογλου, το 2014 και το 2018. Ο Ιντσέ θεωρείται ο μόνος ικανός να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά στον Ερντογάν και να διεκδικήσει με αξιώσεις τις ψήφους εθνικιστών, κοινωνικά συντηρητικών και δεξιών ψηφοφόρων. Ο Ιντσέ έχει δηλώσει ότι, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος, δεν πρόκειται να κατοικήσει στο ανάκτορο των 1.000 δωματίων το οποίο έχει κατασκευάσει ο πρόεδρος Ερντογάν στην Αγκυρα, λέγοντας ότι θα μετατρέψει το προεδρικό μέγαρο σε «ναό της γνώσης».

Ο Ιντσέ εκλέγεται στην επαρχία της Νικομήδειας, στις όχθες της θάλασσας του Μαρμαρά, ενώ έχει δεσμευθεί να δώσει τέλος στην κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος στη δικαιοσύνη και στον δημόσιο τομέα.

Σημαντικό κίνδυνο για τον Ερντογάν αποτελεί, όμως, η νεοεισερχόμενη στην πολιτική σκηνή πρόεδρος του κόμματος Ιγί και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Μεράλ Ακσενέρ, η οποία αποσχίστηκε από το εθνικιστικό MHP για να ιδρύσει δικό της κόμμα. Σε σφυγμομέτρηση που δημοσιεύθηκε στα μέσα Απριλίου, ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται να εξασφαλίζει 40% των ψήφων, ενώ η Ακσενέρ να έρχεται δεύτερη με 30%. Ο Ιντσέ εξασφαλίζει 20% και ο φυλακισμένος ηγέτης του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ακολουθεί με 10%.

Ευρύ μέτωπο

Το CHP, το Ιγί και δύο μικρότερα κόμματα αναμένεται να συνάψουν αυτή την εβδομάδα εκλογική συμμαχία, σχηματίζοντας ευρύ μέτωπο εναντίον του Ερντογάν. Αυτό έχει ευνοήσει την κυκλοφορία σεναρίων, που θέλουν το CHP να αποσύρει τον υποψήφιό του από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, για να στηρίξει την υποψηφιότητα της Ακσενέρ.

Για να εκλεγεί από τον πρώτο κιόλας γύρο, ο υποψήφιος πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50% των ψήφων. Οι δημοσκοπήσεις, όμως, δείχνουν ότι οι τουρκικές προεδρικές εκλογές θα κριθούν σε δεύτερο γύρο στις αρχές Ιουλίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή