Βέτο Ουγγαρίας στα κονδύλια της Ε.Ε. για μεταναστευτικό

Βέτο Ουγγαρίας στα κονδύλια της Ε.Ε. για μεταναστευτικό

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. «Ούτε σεντ» για δαπάνες που σχετίζονται με τη μετανάστευση δεν πρέπει να προβλέπει ο προϋπολογισμός της Ε.Ε., σύμφωνα με τον επανεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν. Η αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για το προσφυγικό είναι κεντρικό αίτημα χωρών όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Ορμπαν υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θα ασκήσει βέτο στο επόμενο πολυετές χρηματοδοτικό πλαίσιο της Ε.Ε. (προϋπολογισμό). «Οι Ούγγροι δεν πρέπει να ανησυχούν», είπε. «Για όσο διάστημα οι Ούγγροι δεν δίνουν το πράσινο φως, δεν θα υπάρχει προϋπολογισμός». Η θέση του Βερολίνου και του Παρισιού είναι διαμετρικά αντίθετη, προβλέποντας κυρώσεις εις βάρος των χωρών που δεν μοιράζονται τα κοινά βάρη της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με τον Ορμπαν, οι χώρες που θέλουν να χρηματοδοτήσουν υποδομές και προγράμματα για πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν να το κάνουν από τους δικούς τους προϋπολογισμούς. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός περιέγραψε το πολιτικό του πρόταγμα ως «οικοδόμηση χριστιανικής δημοκρατίας παλαιού τύπου, που βασίζεται στις ευρωπαϊκές παραδόσεις, και δίδει πρωταρχική σημασία στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στη διάκριση εξουσιών». Ο Ορμπαν ανακοίνωσε επιπλέον ότι θα επαναφέρει τη συνταγματική μεταρρύθμιση που είχε απορριφθεί το 2016 και η οποία απαγορεύει την εγκατάσταση στην Ουγγαρία υπηκόων χωρών εκτός Ε.Ε. Επίσης προβλέπει ότι η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας δεν μπορεί να διαταράσσει την πληθυσμιακή σύνθεση της χώρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή