ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δάνειο 199 εκατ. από κινεζικές τράπεζες έλαβε ο ΑΔΜΗΕ

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δανειακή σύμβαση ύψους 199 εκατ. ευρώ, με βασικό περιθώριο δανεισμού 2,4% ετησίως, σύναψε ο ΑΔΜΗΕ με τις τράπεζες Bank of China (Luxembourg) SA και Industrial and Commercial Bank of China Limited, εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με τη συμμετοχή της κινεζικής State Grid ως στρατηγικού εταίρου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ. Το δάνειο είναι πενταετούς διάρκειας με περίοδο χάριτος ενός έτους και δεν συνοδεύεται από εξασφαλίσεις ούτε από κρατική εγγύηση και δημιουργεί ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης για το επενδυτικό πρόγραμμα του διαχειριστή, ύψους 1 δισ. ευρώ έως το 2021.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, «το δάνειο συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης δύο εκ των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών οργανισμών του κόσμου στην εταιρεία και της ανοίγει νέες γραμμές χρηματοδότησης. Θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού του διαχειριστή από εδώ και στο εξής και αντανακλά τη βελτίωση των προοπτικών όχι μόνο του ΑΔΜΗΕ, αλλά και της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Πρόκειται, τέλος, για ένα απτό παράδειγμα των οφελών που απορρέουν από την παρουσία της State Grid Corporation of China ως στρατηγικού εταίρου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ που οδηγεί σε επιτάχυνση των μεγάλων project που υλοποιούμε όπως οι επόμενες διασυνδέσεις των Κυκλάδων και οι διασυνδέσεις της Κρήτης».

Ο ΑΔΜΗΕ στη σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει επίσης ότι αποπληρώθηκε ποσό 100 εκατ. ευρώ από το υφιστάμενο κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ύψους 337 εκατ. ευρώ που λήγει τον Νοέμβριο του 2021. Η διαδικασία αναχρηματοδότησης με μείωση του περιθωρίου δανεισμού και επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, σύμφωνα με την εταιρεία, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ενός μήνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ, όπως ανακοίνωσε προσφάτως ο κ. Μανουσάκης, προχωράει στην επίσπευση της «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσω Αττικής, με στόχο να ολοκληρωθεί ένα ή δύο χρόνια νωρίτερα από το 2023 που είναι ο τωρινός προγραμματισμός. Στο τέλος βρίσκεται η αξιολόγηση των προσφορών για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει την αναβάθμιση των υφιστάμενων διασυνδέσεων μεταξύ Τήνου, Ανδρου και Εύβοιας και τη διασύνδεση της Νάξου.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ