Βρετανία: Μικρής έκτασης νίκη των Εργατικών στις δημοτικές εκλογές

Βρετανία: Μικρής έκτασης νίκη των Εργατικών στις δημοτικές εκλογές

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ελαφριά άνοδο για τους Εργατικούς, μικρή υποχώρηση για τους Συντηρητικούς και παρ’ ολίγον εξαφάνιση του UKIP κατέγραψαν οι κάλπες που στήθηκαν την Πέμπτη σε 150 δήμους της Βρετανίας. Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν έφθασαν σε απόσταση αναπνοής (150 ψήφοι) από μια νίκη στο Γουόντσγουορθ του Λονδίνου, προπύργιο των Συντηρητικών από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ απέσπασαν το Τράφορντ, τον μόνο δήμο του Μάντσεστερ που παρέμενε υπό τον έλεγχο του Συντηρητικού Κόμματος.

Με βάση αποτελέσματα για 133 από τους 150 δήμους, οι Συντηρητικοί διατήρησαν τον έλεγχο 44 δήμων, χάνοντας 44 έδρες δημοτικών συμβούλων, ενώ οι Εργατικοί απέσπασαν τον έλεγχο 63 δήμων, κερδίζοντας 75 επιπλέον έδρες δημοτικών συμβούλων. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κέρδισαν 6 δήμους (από 4), ενώ οι Πράσινοι βελτίωσαν τα αποτελέσματά τους χωρίς να εκλέξουν κάποιο δήμαρχο. Το δε UKIP έχασε 55 δημοτικούς συμβούλους και του απέμειναν 3.

Το βασικό ερώτημα μετά την αναμέτρηση είναι πώς αυτή επηρεάζει την ισορροπία σε εθνικό επίπεδο ή, με πιο απλά λόγια, αν οι Εργατικοί ανέβηκαν τόσο ώστε να δικαιολογείται ο τίτλος της «κυβέρνησης εν αναμονή». Σύμφωνα με την εκτίμηση του BBC, τα αποτελέσματα θα μεταφράζονταν σε άνοδο 21 εδρών για τους Εργατικούς και απώλεια 38 εδρών για τους Συντηρητικούς, αναδεικνύοντας τους Εργατικούς σε πρώτο κόμμα με 283 έδρες αντί 280 του κόμματος της Τερέζα Μέι.

Πρόκειται, φυσικά, για μια άσκηση καθαρά θεωρητική, εφόσον οι επόμενες βουλευτικές εκλογές δεν έχουν προγραμματιστεί παρά το 2020. Εως τότε, το Συντηρητικό Κόμμα προσδοκά να έχει ξεπεράσει την οξύτατη διαμάχη σχετικά με το «σκληρό ή μαλακό» Brexit, που μαίνεται στους κόλπους του. Χθες, ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος ευνοήθηκαν από τη σκληρή στάση της πτέρυγάς του υπέρ της πλήρους αποχώρησης από την τελωνειακή ένωση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή