Στο πανεπιστήμιο του Yale ο Δελφικός Ελαιώνας

Στο πανεπιστήμιο του Yale ο Δελφικός Ελαιώνας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστό πως οι περίφημοι Δελφικοί Ελαιώνες που περιλαμβάνουν μέρος του Δελφικού τοπίου αποτελούν τους μεγαλύτερους συνεχόμενους ελαιώνες της χώρας και δημιουργούν ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο με μακρά ιστορία.

Ο λόγος είναι πως οι ελαιώνες είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με έναν τόπο παγκόσμιας κληρονομιάς, τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Εκεί βρίσκονται περισσότερα από 1.200.000 δέντρα ελιάς πολλά από τα οποία είναι αιωνόβια, ενώ η ιστορία τους συνδέεται με την αρχαία ελληνική ιστορία και χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Άλλωστε, με βάση τα ιστορικά στοιχεία και τις αναφορές τα πρώτα ελαιόδεντρα που φυτεύτηκαν εκεί ήταν από τους Πελασγούς και η καλλιέργειά τους συνεχίστηκε από τους Αιολείς.

Οι παραπάνω λόγοι φαίνεται πως οδήγησαν το Πανεπιστήμιο του Yale των ΗΠΑ να αποδεχτεί μια πρόταση Ελλήνων επιστημόνων ώστε οι Δελφικοί Ελαιώνες να αποτελέσουν παγκόσμιο παράδειγμα προβολής του ελαιόλαδου και της Ελιάς!

Αυτό αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος μαζί με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Λέανδρο Σκαλτσούνη, τον καθηγητή και κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Yale Βασίλη Βασιλείου και τον ερευνητή στο Yale Τάσο Κυριακίδη, εκπόνησαν μια μελέτη υπό την ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κύριος Κουρέτας σημείωσε πως η αποδοχή της πρότασης από το Πανεπιστήμιο του Yale είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς αναγνωρίζεται παγκοσμίως μια από τις μοναδικές περιοχές της πατρίδας μας με πολύ μεγάλη ιστορία.

Επίσης τόνισε πως γίνεται προσπάθεια μαζί με την Περιφέρεια ώστε ο χώρος να γίνει επισκέψιμος και να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται, πως στη μελέτη που αναμένεται να παρουσιαστεί στις ΗΠΑ περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, στοιχεία από τη χημεία, βιοχημεία, μοριακή βιολογία, καθώς και ο ολοκληρωμένος τρόπος διαχείρισης της αλυσίδας της ελιάς με έμφαση στον τρόπο συλλογής του καρπού και την διαχείριση των αποβλήτων. Το κλίμα της περιοχής, χαρακτηρίζεται ως ξηροθερμικό, εμποδίζει την ανάπτυξη του δάκου με αποτέλεσμα η χρήση φυτοφαρμάκων να είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα τη μελέτη υποστήριξε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης, μαζί με τους συγκεκριμένους καθηγητές οι οποίοι έχουν κληθεί στο New Haven των ΗΠΑ στις 3-4 Οκτωβρίου σε διεθνές συνέδριο που οργανώνει το Πανεπιστήμιο του Yale, για να παρουσιάσουν τη μελέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή