Περιορισμένη αύξηση μισθών και προσλήψεων στις ΗΠΑ

Περιορισμένη αύξηση μισθών και προσλήψεων στις ΗΠΑ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προσλήψεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο, ενώ το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο ή κατά 2,6% σε ετήσια βάση, διαψεύδοντας όσους ανησυχούν για ταχεία κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Το πιθανότερο είναι ότι η απουσία ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων θα επιτρέψει στην αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) να συνεχίσει να αυξάνει, σταδιακά, τα επιτόκια δανεισμού στη διάρκεια του 2018.

Οι προσλήψεις διαμορφώθηκαν τον Απρίλιο στις 164.000 (δεν υπολογίζεται ο αγροτικός τομέας), αρκετά χαμηλότερα από τις 198.000 που προέβλεπε η πλειονότητα των οικονομολόγων που πήραν μέρος σε έρευνα του Reuters. Τον Μάρτιο, οι προσλήψεις είχαν διαμορφωθεί στις 135.000, αριθμός που ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι μηνών. Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Απρίλιο στο 3,9% από 4,1% προηγουμένως, καθώς υπολογίζεται ότι 236.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την αγορά εργασίας. Το αποτέλεσμα ήταν η απασχόληση να υποχωρήσει στο 62,8% από 62,9% τον Μάρτιο. Μπορεί ο ρυθμός αύξησης των μισθών στις ΗΠΑ να μεγαλώνει σταδιακά, ωστόσο ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών που παρακολουθεί η Fed διαμορφώθηκε στο 1,9% τον Μάρτιο.

Την Τετάρτη, η Fed είχε αναφερθεί στον «συμμετρικό στόχο 2», πράγμα που σημαίνει ότι είναι διατεθειμένη να ανεχθεί, μεσοπρόθεσμα, λίγο υψηλότερο πληθωρισμό. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει τον Μάρτιο το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 1,5%-1,75% ενώ προβλέπει δύο ακόμη αυξήσεις έως τα τέλη του έτους. Ορισμένοι επενδυτές εκτιμούν πως ενδέχεται η Fed να τα αυξήσει τέσσερις φορές αν υπάρξει κλιμάκωση του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή