Σε χαμηλό 15 μηνών υποχώρησε η μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

Σε χαμηλό 15 μηνών υποχώρησε η μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητικά σημάδια διακρίνονται στον οικονομικό ορίζοντα της Ευρωζώνης, παρότι αναλυτές της αγοράς τονίζουν ότι, προς το παρόν, δεν επίκειται κάποια σοβαρή επιδείνωση που θα μπορούσε να ανατρέψει όσα ισχύουν σήμερα. Υπάρχουν, βέβαια, κίνδυνοι από μια κλιμάκωση των εμπορικών διενέξεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., διότι ο προστατευτισμός μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ανατροπές στις συναλλαγές των επιχειρήσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

Χθες ανακοινώθηκε ότι ο σύνθετος δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε τον Απρίλιο στο χαμηλό του τελευταίου 15μήνου και διαμορφώθηκε στις 55,1 μονάδες, από τις 55,2 μονάδες που βρισκόταν τον Μάρτιο. «Παρά την πτώση αυτή, ο δείκτης ΡΜΙ δεν βρίσκεται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, αν και υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω χαλάρωση τους επόμενους μήνες», επισημαίνει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. Η εταιρεία αναλύσεων προσμετρά όλες τις παραμέτρους για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και τις επιμέρους οικονομίες, από τις υπηρεσίες μέχρι τις προσλήψεις εργαζομένων σε εταιρείες. Ο  επιμέρους δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη διολίσθησε στο χαμηλό του τελευταίου πενταμήνου, ενώ στον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στο ναδίρ των τελευταίων έξι μηνών.

Πτώση του σύνθετου δείκτη ΡΜΙ σημειώθηκε στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ενώ στη Γαλλία παρέμεινε αμετάβλητος. Από την έκθεση της IHS Markit προβλέπεται ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί στο 0,5% με 0,6% στη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου. Χθες ανακοινώθηκε, επίσης, μικρή αύξηση των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη. Ενισχύθηκαν κατά μόνον 0,8% τον Μάρτιο, σε ετήσια βάση, από το 1,8% έναν μήνα πριν.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 0,4%, από το 0,7% που είχε καταγραφεί για το δ΄ τρίμηνο του 2017. Η Κομισιόν διατήρησε, ωστόσο, σταθερές τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των 19 κρατών-μελών στο 2,3% για όλο το 2018. Η υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης το α΄ τρίμηνο του 2018 αποδίδεται στην υποχώρηση του παγκόσμιου εμπορίου. Ενα ακανθώδες θέμα που προβληματίζει τις κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη είναι οι δασμοί που έχει επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Παρότι αναβλήθηκε δεύτερη φορά η επιβολή των δασμών στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, μέχρι να διευθετηθούν οι εμπορικές διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., η αβεβαιότητα κυριαρχεί στο εμπόριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή