Ενταση στον απόηχο της επίσκεψης Τσίπρα

Ενταση στον απόηχο της επίσκεψης Τσίπρα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συγκρουσιακή τροχιά τέθηκαν χθες στη Βουλή κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αφορμή τις κινητοποιήσεις στη Λέσβο κατά την επίσκεψη εκεί του πρωθυπουργού, ενώ παράλληλα «αναταράξεις» καταγράφηκαν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Τα αίματα άναψαν εξ αφορμής της επιλογής των βουλευτών της πλειοψηφίας να διακρίνουν «φασιστικά» στοιχεία πίσω από τις κινητοποιήσεις αυτές. Αρχικώς, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης έκανε λόγο για κινητοποιήσεις πολιτών που δεν είναι εποικοδομητικές, μίλησε για «μικρή μειοψηφία φασιστοειδών» και σημείωσε ότι όλοι πρέπει να είναι «με την όχθη της δημοκρατίας και της έννομης τάξης».

Λίγη ώρα αργότερα, και επικρίνοντας σφοδρά την Ευρώπη για τη στάση της, η κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), αφού εξέφρασε και τη δυσφορία της για πτυχές του νομοσχεδίου για το άσυλο που τίθεται προς έγκριση, σχολίασε: «Εάν θελήσει κάποιος να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ή τις κινητοποιήσεις τις χθεσινές θεωρώντας ότι έτσι βλάπτει την κυβέρνηση, θα καταλάβει πολύ νωρίς ότι βλάπτει τη δημοκρατία». Αμέσως μετά και η κ. Φωτεινή Βάκη μίλησε μεταξύ άλλων για δράση «νεοφασιστικών κύκλων», «επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου» και «παρακρατικούς νεοκοτζαμάνηδες».

Αντιδρώντας άμεσα, ο κ. Μάκης Βορίδης τόνισε: «Πολιτικές ελίτ κάθονται στα έδρανά τους και δεν επιθυμούν να ακούσουν κανέναν και, όταν τίθενται ζητήματα από τους πολίτες, τους καθυβρίζουν και τους λένε ακροδεξιούς».

Ο κ. Πάλλης επανήλθε με επικριτικά προς την αντιπολίτευση σχόλια, προκαλώντας την αντίδραση του εισηγητή της Ν.Δ. κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη: «Κύριε Πάλλη, αρκετά ανεχθήκαμε το ύφος και τον τόνο, το να κατηγορείτε διαρκώς τους πολίτες που αγανακτούν και επειδή διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησής σας να τους λέτε και φασιστοειδή».

Αλλά και ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ): «Αν δεν αναλάβετε δράση», είπε απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, «αυτές οι μικροεκρήξεις που γίνονται στις τοπικές κοινωνίες θα πάρουν μεγαλύτερη διάσταση, και τότε, σε αυτόν τον κόσμο μέσα, παρεισφρέουν ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία θέλουν και μπορούν να καρπωθούν την οργή και την αντίδραση. Αυτό δεν έχετε δικαίωμα να κάνετε».

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Δημήτρης Βίτσας είπε ότι η αντιπολιτευτική κριτική είναι αποδεκτή, αλλά απευθυνόμενος –όπως σημείωσε– και στη Ν.Δ. και στο ΚΚΕ και σε άλλες δυνάμεις, σημείωσε: «Προσέξτε μήπως όταν “τραβάει” αυτό το πράγμα στο τέλος υλοποιούνται οι πολιτικές επιδιώξεις φασιστικών ομάδων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή