Σε εγρήγορση, λόγω του απρόβλεπτου Τραμπ

Σε εγρήγορση, λόγω του απρόβλεπτου Τραμπ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κρατά σε εγρήγορση τους αρχηγούς κρατών που συζητούν και διαπραγματεύονται μαζί του. Επίσης, μεγάλη νευρικότητα επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων στις αμερικανικές εταιρείες που εξάγουν μεγάλο κομμάτι της παραγωγής τους στο εξωτερικό. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Τσαρλς Σέσματ, διευθυντικό στέλεχος σε εργοστάσιο συναρμολόγησης της Boeing. Ενα από τα τέσσερα αεροσκάφη που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία αεροναυπηγικής εξάγεται στην Κίνα. Κάθε φορά που ο κ. Τραμπ επιτίθεται στο Πεκίνο, μέσω γραπτών μηνυμάτων στο Twitter, ή ανακοινώνει την επιβολή νέων δασμών, o κ. Σέσματ προβληματίζεται ολοένα και περισσότερο. «Ανησυχώ για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου που θα μπορούσε να απειλήσει τις θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο που δουλεύω», σχολιάζει ο κ. Σέσματ. «Χιλιάδες εργαζόμενοι εξαρτούνται από την αγαστή συνεργασία του ομίλου με την Κίνα», προσθέτει ο ίδιος.

Η εξάρτηση των αμερικανικών επιχειρήσεων από τις εξαγωγές της Κίνας είναι ιδιαίτερα αισθητή στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Προϊόντα 18 δισ. δολαρίων κατέληξαν πέρυσι στην Κίνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο όγκο εξαγωγών στην Κίνα από κάθε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, επικρατεί ανασφάλεια μεταξύ των μελών του Κογκρέσου για το αν, τελικά, ο κ. Τραμπ θα αλλάξει άρδην τους κανόνες στο παγκόσμιο εμπόριο εις βάρος, μάλιστα, των μελών του κυβερνώντος κόμματος των Ρεπουμπλικανών.

Η εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχει θορυβήσει τους επιχειρηματικούς παράγοντες στην Ουάσιγκτον. Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες φοβούνται μια δραματική επιδείνωση. Η Boeing διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στον παγκόσμιο κλάδο αεροναυπηγικής, όπως συμβαίνει αντίστοιχα μαζί με άλλους επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως οι Amazon και Microsoft. Το εξωτερικό εμπόριο υποστηρίζει το 40% όλων των θέσεων εργασίας στην Ουάσιγκτον.

Η Κίνα αναμένεται να αγοράσει πάνω από 7.000 αεροσκάφη μέσα στην επόμενη 20ετία, η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται περίπου στο ένα τρισ. δολάρια. Οι παραγγελίες της Boeing σε όλον τον κόσμο είναι σήμερα πολύ λιγότερες σε αξία. Στα σχέδια αντιποίνων των Κινέζων στους δασμούς των Αμερικανών περιλαμβάνονται αεροσκάφη 737 της Boeing.

Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και έχουν απειλήσει για την επιβολή νέων σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων περίπου 150 δισ. δολαρίων. «Η Κίνα γνωρίζει ακριβώς πού θα χτυπήσει», σχολιάζει ο Κιμ Σρίερ, υποψήφιος των Δημοκρατικών στις επόμενες εκλογές. «Στοχεύουν συγκεκριμένες ζώνες παραγωγής των ΗΠΑ, για να αποδυναμώσουν τους Ρεπουμπλικανούς», συμπληρώνει ο ίδιος. Το μήνυμα που φαίνεται ότι θέλουν να περάσουν οι Κινέζοι είναι πως οι δασμοί αυτοί είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών ενός προέδρου που εσείς επιλέξατε. Οι εργαζόμενοι της Boeing και άλλων εταιρειών στην περιοχή Ρέντον της πολιτείας της Ουάσιγκτον ήδη βιώνουν τις επιπτώσεις από τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου στην καθημερινότητά τους. Οι εταιρείες που τους προμηθεύουν με βασικά εξαρτήματα έχουν αναβάλει τις παραγγελίες τους μέχρι να υποχωρήσει η μεταβλητότητα στις τιμές των μετάλλων. Υπάλληλοι σε μια εταιρεία που κατασκευάζει εξαρτήματα φορτηγών δηλώνουν πως επανεξετάζουν την εφοδιαστική αλυσίδα που διέρχεται από την Κίνα και το Μεξικό.

Πολλοί εργαζόμενοι στην Boeing είχαν χαρεί όταν ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία Συνεργασίας του Ειρηνικού (ΤΤΡ). Ηταν ευπρόσδεκτη η κριτική του κ. Τραμπ στα σχέδια της Boeing να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο δίπλα στη Σαγκάη. Σήμερα, όμως, είναι όλοι σε εγρήγορση, από τη διοίκηση μέχρι τους υπαλλήλους, όπως οι αρχηγοί κρατών που διαπραγματεύονται με τον κ. Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή