8.339 πρόσφυγες και μετανάστες από την αρχή του χρόνου στα νησιά

8.339 πρόσφυγες και μετανάστες από την αρχή του χρόνου στα νησιά

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διεξαγωγή του 14ου αναπτυξιακού συνεδρίου στη Λέσβο, με την παρουσία του πρωθυπουργού και του μισού υπουργικού συμβουλίου, καθόλου δεν επηρέασε την καθημερινότητα των μεταναστευτικών αφίξεων στο νησί.

Την Πέμπτη στο νησί έφθασαν ακόμη 110 μετανάστες και πρόσφυγες, με αποτέλεσμα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια (ΚΥΤ ή hotspot) να βρίσκονται, πλέον, σχεδόν 7.000 άνθρωποι, ενώ η δομή χωράει 3.000 με δυσκολία. Οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά έπειτα από μια μικρή κάμψη στις αρχές Απριλίου είναι αυξημένες, με αποτέλεσμα το πρόβλημα του υπερπληθυσμού να μην μπορεί να επιλυθεί ούτε με τις μεταφορές στην ενδοχώρα, οι οποίες συνεχίζονται.

528 σε τρεις ημέρες

Από τις αρχές Μαΐου μέσα σε μόλις τρεις ημέρες 528 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στα ελληνικά νησιά. Συνολικά στα ελληνικά νησιά Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο, από την αρχή του χρόνου, ήρθαν 8.339 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία, εκ των οποίων οι 4.636 στη Λέσβο.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη και ότι, πράγματι, τον τελευταίο μήνα υπήρξε αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στήριξή της στα χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ανέφερε, επίσης, ότι, για το θέμα αυτό, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει έρθει σε επαφή με τις τουρκικές και τις ελληνικές αρμόδιες αρχές.

Οσον αφορά την επιστολή του Ολλανδού υπουργού Μετανάστευσης προς τον επίτροπο Αβραμόπουλο, στην οποία καταγγελλόταν ότι φθάνουν στην Ολλανδία μετανάστες που δεν έχουν καταγραφεί κατά την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η κ. Μπερτό απάντησε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, οι ελληνικές και ιταλικές αρχές καταγράφουν το 100% των μεταναστών που φτάνουν στα hotspots, λαμβάνοντας παράλληλα τα δακτυλικά τους αποτυπώματα με ψηφιακή μορφή. Η ίδια ανέφερε, επίσης, ότι τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει την πρότασή της όσον αφορά την αναμόρφωση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ.

Εθελούσιες επιστροφές

Την ίδια στιγμή, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης πραγματοποίησε 10.576 εθελούσιες επιστροφές σε 84 χώρες καταγωγής, από τον Ιούνιο του 2016 έως και το τέλος Απριλίου του 2018, μέσω προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ελληνική κυβέρνηση.

Από το σύνολο των επωφελουμένων, οι 8.375 είναι άνδρες, 2.125 είναι γυναίκες, ενώ ειδική υποστήριξη έχουν λάβει 77 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι και επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους. Η πλειονότητα των μεταναστών κατάγεται από το Πακιστάν (3.105), το Ιράκ (1.980), το Αφγανιστάν (1.096), τη Γεωργία (1.044) και την Αλγερία (986).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή