Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/05/18)

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πορτογαλία επιλέγουν για να ζήσουν συνταξιούχοι από Β. Ευρώπη

Τους καρπούς μιας αμφιλεγόμενης φορολογικής πολιτικής της δρέπει η Πορτογαλία, καθώς ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός συνταξιούχων από τη Β. Ευρώπη έχει σπεύσει να εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου τα τελευταία χρόνια. Το δέλεαρ είναι το ότι τα πρώτα 10 χρόνια παραμονής στη χώρα είναι αφορολόγητα. Υστερα από το διάστημα αυτό, επιβάλλεται σταθερός φορολογικός συντελεστής εισοδήματος 20%. Η ρύθμιση αυτή ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2009, με αρχικό στόχο την επιστροφή ομογενών στη χώρα και την προσέλκυση ξένων εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης. Εντέλει, αποτέλεσε ισχυρό πόλο έλξης για συνταξιούχους, κυρίως από τις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίοι φορολογούνται με υψηλούς συντελεστές και ταυτόχρονα γοητεύονται από την προοπτική του να μείνουν σε μια χώρα με εξαιρετικό κλίμα και υψηλή ποιότητα ζωής, αλλά και ασφάλειας. Μέχρι το τέλος του 2016, πάνω από 10.684 ξένοι είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα (και 777 Σουηδοί μόνο κατά τη διάρκεια του 2017).

Ωστόσο, η πολιτική αυτή έχει δεχθεί κι έντονες επικρίσεις, τόσο από τις σκανδιναβικές κυβερνήσεις όσο και στο εσωτερικό της Πορτογαλίας, καθώς την ίδια στιγμή που οι ξένοι συνταξιούχοι απολαμβάνουν φορολογικά προνόμια, ο εγχώριος πληθυσμός υφίσταται την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων 22 ετών.

385.000 ανασφάλιστα οχήματα έβγαλε η νέα διασταύρωση

Περισσότερα από 385.000 ανασφάλιστα οχήματα εντόπισαν οι ελεγκτικές αρχές, έπειτα από διασταύρωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 30/4. Την ερχόμενη Τρίτη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πραγματοποιήσει μία τελευταία διασταύρωση και όσοι στο διάστημα αυτό διαπιστωθεί ότι τακτοποίησαν τις υποχρεώσεις τους θα βγουν από τη «μαύρη λίστα» των 385.000. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα πρόστιμα που θα πληρώσουν όσοι δεν συμμορφωθούν διαμορφώνονται:

• Για δίκυκλα έως 250 κ.ε.: 100 ευρώ.

• Για δίκυκλα πάνω από 251 κ.ε.: 150 ευρώ.

• Για αυτοκίνητα έως 1.000 κ.ε.: 200 ευρώ.

• Για αυτοκίνητα πάνω από 1.001 κ.ε.: 250 ευρώ.

Πάντως, από τη φορολογική διοίκηση αναφέρουν ότι υπάρχουν και

περίπου 3.000 αυτοκίνητα τα οποία εντάσσονται σε «γκρίζες» ζώνες. Δηλαδή, τα στοιχεία που έχουν δοθεί από το υπουργείο Μεταφορών, την αστυνομία και τις ασφαλιστικές εταιρείες δεν δείχνουν με σαφήνεια εάν έχουν πληρώσει τα ασφάλιστρα. Με βάση τα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών, τα ασφαλισμένα οχήματα φτάνουν στα 6,05 εκατομμύρια και πρέπει να σημειωθεί ότι έπειτα από τη διασταύρωση του περυσινού Ιουνίου είχε καταγραφεί αύξηση των ασφαλίσεων κατά περίπου 510.000.

Συνεχείς οι καθυστερήσεις από την ΗΔΙΚΑ, την εταιρεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση που έχει αναλάβει τα πληροφοριακά συστήματα των Ταμείων, αλλά και τις πλατφόρμες για τα οικογενειακά επιδόματα, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, την πλατφόρμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης κ.ά. Προχθές και ενώ αναμέναμε την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για τουλάχιστον 1,1 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, με το αποτέλεσμα των συμψηφισμών για τις εισφορές του 2017, μάθαμε ότι η δημοσιοποίηση πάει για την άλλη βδομάδα. Μία ημέρα αργότερα, ήρθε η καθυστέρηση στην πλατφόρμα για τα οικογενειακά επιδόματα, που επίσης έχει αναλάβει η ΗΔΙΚΑ. Οσο για τις εισφορές εφάπαξ και επικούρησης των μη μισθωτών, περίπου 250.000 μηχανικών, δικηγόρων και γιατρών, αυτές μάλλον θα μετατεθούν για μετά το καλοκαίρι…

Στα 3,5 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη το α' τρίμηνο

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων αυξάνονται ραγδαία. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι οφειλές των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων έφθασαν στα 3,55 δισ. ευρώ, όταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2017 οι οφειλές είχαν διαμορφωθεί στα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 στα 3,2 δισ. ευρώ. Οπως φαίνεται, στο τέλος του έτους τα ληξιπρόθεσμα θα προσεγγίσουν τα 14-15 δισ. ευρώ. Σχεδόν οι μισοί φορολογούμενοι χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα το 90% αυτών δεν χρωστάει περισσότερα από 3.000 ευρώ. Ωστόσο, οι κατασχέσεις αυτούς αφορούν. Αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και όχι αυτούς που δεν πληρώνουν τα πρόστιμα που τους επιβάλλει η εφορία.

Κυριακή, κοντή γιορτή

Μπορεί σήμερα να επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την επικράτεια λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων, όμως η κρίσιμη Κυριακή είναι η επόμενη. Κι αυτό, διότι για πρώτη χρονιά θα εφαρμοστεί από την έναρξη της τουριστικής περιόδου η υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας (Δήμος Αθηναίων, εμπορικό πάρκο Αεροδρομίου Σπάτων, ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και τμήματα των Δήμων Πειραιώς, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολης και Γλυφάδας) επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε πέρυσι στις αρχές Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια όταν κάποια καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας επιχείρησαν να την εφαρμόσουν, το μετάνιωσαν λόγω των «επιθέσεων» που δέχθηκαν. Μένει να δούμε, λοιπόν, ποια εμπορικά καταστήματα θα το τολμήσουν τώρα και ποια θα φοβηθούν τυχόν επεισόδια ή μειωμένο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή