Τ. Πετρόπουλος: Πρέπει να επανεξεταστούν οι υψηλές εισφορές των επαγγελματιών

Τ. Πετρόπουλος: Πρέπει να επανεξεταστούν οι υψηλές εισφορές των επαγγελματιών

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να επανεξετάσει το θέμα των υψηλών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες αποκαλύπτει στην «Κ» ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος υπεραμύνεται της μεταρρύθμισης, παραδέχεται ότι ένα τόσο μεγάλο έργο είχε και αστοχίες και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διορθώσεων, κυρίως αναφορικά με τις περικοπές των συντάξεων.

– Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι σήμερα πορεία του ΕΦΚΑ;

– Οταν επιτυγχάνουμε πλεονάσματα αντί για ελλείμματα αισθανόμαστε ικανοποίηση. Το 2014 είχαμε 793 εκατ. ευρώ πραγματικό έλλειμμα, το 2015 είχαμε 1,186 δισ. έλλειμμα, το 2016 1,200 δισ. ευρώ έλλειμμα και το 2017 έχουμε πλεόνασμα 777 εκατ. ευρώ, αντί για προϋπολογισμένο έλλειμμα 765 εκατ. ευρώ. Ικανοποίηση αισθανόμαστε γιατί και η πορεία των συντάξεων είναι πολύ καλή, και η καταβολή παλαιών οφειλών είναι πολύ σημαντική. Κι όταν σας λέω για πλεόνασμα 777 εκατ. ευρώ το 2017, να λάβετε υπόψη σας ότι έχουμε εκπληρώσει και παλιές οφειλές του ΕΦΚΑ για προηγούμενα έτη.

– Πώς προέκυψε αυτό το πλεόνασμα; Η αντιπολίτευση λέει ότι οφείλεται στο ότι δεν δίνετε νέες συντάξεις;

– Η αλήθεια είναι ότι δώσαμε περισσότερες συντάξεις από αυτές που καταβάλλονταν τα προηγούμενα χρόνια. Περιορίσαμε κατά 54% τις απλήρωτες συντάξεις μέσα στο 2017, καταβάλαμε στον ΕΟΠΥΥ πάνω από το 100% των εισφορών για την υγεία, δώσαμε και 133 εκατ. ευρώ για οφειλές προηγούμενων ετών, δώσαμε όλες τις εισφορές στο επικουρικό και το σύνολο των εισφορών στον ΟΑΕΔ για την ανεργία. Επομένως το πλεόνασμα οφείλεται στην καλύτερη ανταπόκριση των ασφαλισμένων, στη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα. Είχαμε ρεκόρ εισπραξιμότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ακόμη και στους αγρότες είχαμε πολύ μεγαλύτερες επιδόσεις στις εισπράξεις εισφορών. Η πορεία στα έσοδα είναι θετική ακόμη και φέτος, με πολύ καλύτερες ποσοστιαίες επιδόσεις απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Εχουμε ξεπεράσει το 17,5% του στόχου που είχαμε θέσει στις εισφορές των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα.

– Συνεπώς, αν είχατε υπολογίσει καλύτερα τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, θα μπορούσατε να έχετε πετύχει κάτι καλύτερο για την τύχη των συντάξεων;

– Το σύστημα παρήγε στο παρελθόν διαρκώς ελλείμματα. Η συζήτηση με τους δανειστές γινόταν πάνω στη σχηματισμένη πεποίθηση ότι το σύστημα θα παράγει ελλείμματα και στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά η χώρα έχει δεσμευθεί από το 2010, ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα υπερβαίνει το 16,2% του ΑΕΠ. Οι διαρκείς μειώσεις συντάξεων, που ξεπέρασαν τα 45 δισ. ευρώ από το 2010 έως το 2014, ήταν απόρροια αυτής της πεποίθησης. Επομένως, με τέτοιες συνθήκες και με διαπιστωμένη αναξιοπιστία από το παρελθόν, η κυβέρνηση δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί καλύτερα.

– Δηλαδή τώρα που γνωρίζετε, υπάρχουν περιθώρια διόρθωσης; Γιατί διεθνείς οργανισμοί και εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι οι περικοπές θα γίνουν…

– Εμείς θα τους πείσουμε για το αντίθετο. Οτι το σύστημα αποδίδει τη δημοσιονομική πειθαρχία για την οποία έχουμε συμφωνήσει, η δαπάνη όχι μόνο δεν θα υπερβαίνει το 16,2% αλλά θα είναι πολύ μικρότερη και επομένως θα επιδιώξουμε, στο περιθώριο το δημοσιονομικό που δημιουργείται, να έχουμε εκείνη την προσαρμογή που χρειάζεται για να μην έχουμε σημαντικές επιβαρύνσεις στις συντάξεις.

– Ακόμη βέβαια κι αν ευημερούν οι αριθμοί στον ΕΦΚΑ, η ταλαιπωρία των πολιτών είναι μεγάλη. Υπήρξαν δραματικές καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και εγκυκλίων, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο ενιαίος οργανισμός λειτουργίας και ο Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών, προβλήματα υπάρχουν στα μητρώα…

– Εχω εκδώσει πάνω από 120 υπουργικές αποφάσεις και 134 εγκυκλίους. Πρόκειται πραγματικά για ένα μεγάλο έργο. Οταν ξεκινάει η ανασυγκρότηση ενός τόσο μεγάλου φορέα, είναι λογικό να υπάρχουν καθυστερήσεις, ή ακόμη και αστοχίες. Τις οποίες διαρκώς βλέπουμε και παρεμβαίνουμε, θεωρώ εγκαίρως.

– Σας προβληματίζει μια πιθανή απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, που βρίσκονται στον πυρήνα της μεταρρύθμισης και της λειτουργίας του ΕΦΚΑ;

– Νομίζω ότι οι ασφαλισμένοι είναι εκείνοι που υποστηρίζουν τις καλές επιλογές που έχουμε κάνει στο σύστημα και στην αρχιτεκτονική του ΕΦΚΑ. Η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν την επιστροφή σε ένα παλαιό σύστημα και την απόσχιση των ελεύθερων επαγγελματιών από τον ΕΦΚΑ.

– Θεωρείτε δηλαδή ότι το σύστημα εισφορών σε συνδυασμό με τους φόρους, παράγει ένα δίκαιο αποτέλεσμα για τους μη μισθωτούς;

– Θα σας πω ότι το 0,5% των ασφαλισμένων εμφανίζει εισόδημα από 30.000 έως 70.000 ευρώ. Σε αυτή την κλίμακα προκύπτει για αρκετούς εισφορά μεγαλύτερη από αυτή που πλήρωνε στο παρελθόν. Με εισόδημα 15.000 – 70.000 ευρώ εμφανίζεται ένα ποσοστό της τάξης του 7%. Εχει διαπιστωθεί αυτό που υποστηρίζαμε, ότι το 87% των ασφαλισμένων πληρώνει εισφορά έως 200 ευρώ τον μήνα, όταν μόλις το 27% των ασφαλισμένων κατέβαλε αντίστοιχη εισφορά στο παρελθόν. Αρα πρόκειται για μια μεγάλη ελάφρυνση.

– Το θέμα δεν είναι η σύγκριση, είναι αν πρόκειται για ένα δίκαιο σύστημα σε σχέση με το ποσό που πληρώνει στο κράτος ένας ελεύθερος επαγγελματίας και αυτό που του απομένει για να ζήσει.

– Εχω τονίσει προσωπικά ότι πρέπει να παρέμβουμε στο ύψος των μεγάλων εισφορών για τους μη μισθωτούς. Ακόμη κι αν είναι λίγοι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν υψηλές εισφορές. Εξετάζουμε πρακτικές πολιτικές για την καλύτερη διαχείριση του προβλήματος.

– Στο νομοσχέδιο «σκούπα» που έρχεται θα χαρίσετε χρέη, γιατί όλοι πανηγυρίζουν…

– Θα πανηγυρίζουν όσοι είχαν άδικες επιβαρύνσεις, που εντελώς ξαφνικά ενημερώθηκαν από κάποιο Ταμείο πως χρωστούν εισφορές, ακόμη και από το 1993, και οι οποίοι μαζί με προσαυξήσεις και πρόστιμα καλούνται να πληρώσουν σήμερα υπέρογκα ποσά. Πρόκειται για αγρότες που καλούνται ξαφνικά να πληρώσουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ που πρέπει να πληρώσουν στον ΟΓΑ. Πρόκειται για πάρα πολλές περιπτώσεις. Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις παράλογες οφειλές θα διαγράφονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή